Нелегалната миграция в ЕС с най-ниски нива от 2013 г.

18.01.2020 г. 09:58:28 ч.
/
Нелегалната миграция в ЕС с най-ниски нива от 2013 г.
Нивото на пристигналите в ЕС нелегални имигранти е спаднало до най-ниското си ниво от 2013 г. насам, съобщи агенцията за гранична сигурност Frontex в петък, цитирана от АФП.
В същото време се е увеличил броят на мигрантите, изпратени обратно в страната на произход, каза шефът на агенцията Фабрис Леджери по време на пресконференция в Брюксел.
Разбивка на данните за 2019 г. показа, че спадът в общия брой на пристигналите на външните граници на ЕС мигранти се дължи основно на намаления брой мигранти, които се опитват да преминат от Северна Африка през Средиземно море до Италия или Испания.
Все още има постоянен брой опити за влизане в ЕС през източната му граница - България, Гърция и Кипър, където пресичането на границата се е увеличило с 46 % в сравнение с 2018 г. Подобен скок бе отбелязан и по отношение на Хърватия и Унгария.

Афганистанците и сирийците са най-големите групи, влизащи в блока, заяви Леджери, като поясни, че конфликтът и политическата нестабилност са водещ мотив. Все по-неблагоприятните условия за афганистанците в Иран и Пакистан също стимулиран тяхната миграция.

Леджери отбеляза, че броят на върнатите е на рекордно ниво - 15 850 души са изпратени обратно, много от тях с търговски полети, което се оценява като „изключително ефективен” метод.
Германия, Италия, Франция и Белгия оглавиха страните от ЕС, възползвали се от операциите на Frontex по връщането на мигранти. Основните стани, приели обратно своите граждани са Албания, Тунис и Грузия.
Леджери заяви, че мисията на Frontex ще бъде значително усъвършенствана следващата година, когато по граничните пунктове бъде разположен първият щатен униформен персонал на служителите на граничната и бреговата охрана на агенцията.
Източник:БГНЕС

Коментирайте
Подобни новини
На 27 години се самоуби внукът на Елвис Пресли
На 27 години се самоуби внукът на Елвис Пресли
Запазват иконите в "Света София", първата молитва на 24 юли
Запазват иконите в "Света София", първата молитва на 24 юли
Преминаваме в Гърция само с преведен на английски PCR тест
Преминаваме в Гърция само с преведен на английски PCR тест
Папата "дълбоко натъжен" от решението "Света София" да стане джамия
Папата "дълбоко натъжен" от решението "Света София" да стане джамияЯндекс.Метрика