Немски депутати: ЕС да изгради центрове за бежанци на външните граници на Съюза

15.12.2019 г. 13:49:55 ч.
/
Немски депутати: ЕС да изгради центрове за бежанци на външните граници на Съюза
40 депутати от германския Бундестаг призоваха новия председател на Европейската комисия /ЕК/ Урсула фон дер Лайен да осигури процедура за възпиране на притока на бежанци в Европа чрез изграждане на центрове за мигранти по външните граници на Съюза. Ако предложението им бъде прието, какво би означавало това за България?

Депутатите апелират Фон дер Лайен да работи за осигуряването на такава процедура, при която в новите центрове тези, които търсят убежище, да отиват "директно към процедура за получаване на убежище, а тези, на които е отказан такъв статут, да бъдат депортирани", се казва в писмото на депутатите, цитирано от немския вестник "Велт ам зонтаг".

Строителството на такъв тип центрове е възможно съгласно член 43 от Директивата за Процедурите за убежище на ЕС. "За да има Евросъюзът отговор на миграционните процеси, ние се обръщаме към вас и Вашата подкрепа", се казва в писмото на депутатите към новия председател на ЕК.

Бежанците, които получат статут на такива, трябва да бъдат разпределени от миграционните центрове по външните граници към останалите страни-членки на Съюза.

Писмото на депутатите, адресирано до Фон дер Лайен, е подписано от депутата от ХДС Мариан Венд, Филип Амтор, Армин Шустер и генералният секретар на партията Пол Зимяк, както и от представители от Италия, Гърция и Кипър, както и от Европейския парламент.

В писмото, обаче, се отбелязва, че дори и центровете да бъдат построени, то властите в страните-членки на ЕС трябва да положат реални усилия за депортиране на нелегалните мигранти с отказан статут. Досега само много малка част от отхвърлените кандидат-мигранти са върнати в страни на произход извън Европа. Ако остане така, всички създадени буферни центрове бързо ще се препълнят. Тези, които нямат право на закрила, ще останат за постоянно в Европейския съюз.

БГНЕС припомня, че писмото на депутатите от Бундестага идва само месец, след като политикът от ХДС Мариан Венд заяви, че бежанският натиск по балканския маршрут отново значително се е увеличил поради незаконната миграция през Турция към Гърция./БГНЕС
Снимка:БГНЕС
Източник:БГНЕС

Коментирайте
Подобни новини
Армения обяви военно положение
Армения обяви военно положение
17 души блокирани в китайска мина
17 души блокирани в китайска мина
В Швейцария гласуват дали да се откажат от свободното движение в ЕС
В Швейцария гласуват дали да се откажат от свободното движение в ЕС
Земетресение от над 5 по Рихтер в Егейско море усетено и у нас
Земетресение от над 5 по Рихтер в Егейско море усетено и у насЯндекс.Метрика