Начало >Добруджа >Регионални

Никола Вълчанов от Спасово празнува 100-годишен юбилей

22.05.2019 г. 09:13:56 ч.
/
 Никола Вълчанов от Спасово празнува 100-годишен юбилей
Никола Петров Вълчанов от село Спасово отпразнува вчера своя 100-годишен юбилей. Пищното тържество се състоя в базата на семейство Катранджиеви, защото само там имаше място за всички роднини, приятели и гости на рожденика. 
Никола Вълчанов пристигна последен и впечатли с безупречния си външен вид – елегантно облечен с панталон, риза и задължителната шапка – сякаш току излязъл от някой филм през 60-те или 70-те години на миналия век. Движейки се само с помощта на едни бастун, от който дори няма нужда, дядо Никола поздрави всички гости и зае своето централно място на отрупаната за тържеството му маса. Рожденикът получи много подаръци, а свещичките на две големи торти със стотици отгоре не представляваха никаква трудност за дядо Никола. 
Специален гост на събитието беше и кметът на Община Генерал Тошево Валентин Димитров. Той връчи поздравителен адрес на рожденика и му подари куп подаръци – цвете, огромна кошница с лакомства и плодове, чудесна статуетка на орел и скромна парична сума. 
По време на тържеството в своя чест дядо Никола изуми всички със своята памет, след като изрецитира няколко великолепни хумористични стихотворения, които днес не можем да открием дори в интернет. Дядо Никола има апетит като на тийнейджър, пийва си по малко ракия всеки ден, обича и биричката. Има проблем единствено със слуха и казва, че се чувства много добре. А, многобройните гости, които го уважиха, му обещаха, че ще присъстват с още повече подаръци и на 111-годишния му рожден ден.
Никола Вълчанов е роден на 21.05.1919 г. в село Александър Стамболийски. Произхожда от земеделско семейство, което е отглеждало животни – овце, свине, крави и волове. Учил е в румънско училище в селото до четвърти клас. На 13 години отива да учи занаят в Кара Юмер (Негру Вода) – като сарач. Шие амуниции за животни от Негру Вода, отива в Мангалия и една година работи там като сарач. Връщайки се от Мангалия, идва в село Спасово при Георги Попов и пак работи като сарач. 
На 20 години учи занаят във Варна за хлебар, след което отива две години в казарма в град Добрич, където също упражнява професията хлебар. След казармата се завръща в Александър Стамболийски и също работи като хлебар. По време на Втората световна война е мобилизиран във Виница (Варна). 
Жени се през 1942 г. за Станка Иванова, която от 2003 г. е покойница. Има две дъщери, четирима внука и трима правнука. От 1969 г. идва със семейството си в село Спасово и също продължава да работи като хлебар. По-късно започва работа като млекар във Втора бригада и така до пенсионирането си.

Източник:Община Ген.Тошево

Коментирайте
Подобни новини
Проверка установи 2 171 дка неправомерно използван поземлен фонд  в община Тервел
Проверка установи 2 171 дка неправомерно използван поземлен фонд в община Тервел
„Попитай кмета” - този месец в град Генерал Тошево
„Попитай кмета” - този месец в град Генерал Тошево
Община Тервел очаква средства за укрепване на две свлачища (ВИДЕО)
Община Тервел очаква средства за укрепване на две свлачища (ВИДЕО)
Няколко села от община Добричка са без водоподаване заради авария на ПС Батово
Няколко села от община Добричка са без водоподаване заради авария на ПС БатовоЯндекс.Метрика