Николай Ангелов: Балчик е спокоен и това заразява и влюбва нашите гости

20.05.2019 г. 11:48:32 ч.
/
Николай Ангелов: Балчик е спокоен и това заразява и влюбва нашите гости
- Г-н Ангелов, празничният 24 май е още по-празничен за град Балчик. На този ден Белият град отбелязва и своя празник. Как ще протече той?
24 май е и Ден на град Балчик. Опитахме се да разберем и да издирим откога местните хора почитат този ден като празник на града, но не открихме сведения. Считаме, че това се е случило  още преди Освобождението, когато 11 май - Денят на Кирил и Методий, е бил отбелязван като празник на Балчик. От  години денят се празнува по традиционен начин - с тържествена сесия на Общинския съвет, с поднасяне на цветя на паметника на св. св. Кирил и Методий, който бе изграден през миналата година. Има, разбира се, и празнично шествие на учениците от Балчик, а във вечерните часове организираме голям концерт. На този ден награждаваме и Лицата на Балчик - хора, които със своята дейност са направили нещо в полза на обществото в града. Тази година ще удостоим и Почетен гражданин на Балчик. Наградата не се  присъжда ежегодно. Защото мислим, че това звание трябва да се извоюва. Но тази година сме номинирали дългогодишния секретар на читалище „Паисий Хилендарски”, както аз го наричам чичо Петко Петков, по случай неговата  90-годишнина . Смело мога да заявя, че той го заслужава.
- Неотдавна в Балчик стартираха ремонтните дейности на крайбрежната алея - дамбата. Докъде стигнахте и какво предвиждате за нея?
Крайбрежната алея или т. нар. дамба е нещо уникално за град Балчик - прекрасно място за разходка, както за жителите на града, така и за туристите. Тя беше в недобро състояние, с пукнатини и неравности. Ремонтните дейности вече започнаха. Поради естеството на дейностите и начин на избор на изпълнител, нямаше как да се случи преди началото на месец май. Доволни сме, че успяхме да изберем изпълнителя. Ще се опитаме до началото на активния туристически сезон да я изравним. Това е нашата цел. Искаме да изравним дамбата, да премахнем пукнатините, да запълним неравностите, да я фрезоваме, за да запазим съотношението към изградените сгради и ще прекратим ремонта. Самото полагане на настилките ще стане след края на летния сезон. Крайбрежната алея в застроената си част ще бъде с гранитни павета и ще има асфалтова велоалея за велосипедисти. В незастроената част - пред Двореца, ще бъде положен сулфатоустойчив асфалт, който е устойчив на влиянието на морската вода. Ще поставим нови пейки, нов парапет и много кътове за отмора. Срокът за изпълнение е две години, но ние се надяваме да завършим дейностите до края на годината.
- Наскоро започна изграждането и на нова спортна площадка в ж.к. „Балик” в Балчик…
 Изграждането на това спортно съоръжение е част от моите обещания, които изпълнявам. Ще започнем изграждане и на парка в комплекса. Просто благоустрояваме града. Затова са ни избрали хората и аз не мисля, че това е нещо толкова велико. Винаги има какво да се прави и добави. Винаги се появяват нови проблеми като дупки, проблеми с осветлението,  дупките след ВиК -ремонтите. Това е нашата работа и ние трябва да я вършим.
- Много хора питат кога и има ли възможност за оправяне на пътя Сенокос - Карвуна, който е в окаяно състояние…
Пътят, който води до болницата в Карвуна или пътят Сенокос – Карвуна, обслужва само болницата, защото в населеното място няма жители. Винаги съм казвал, че ако държавата отпусне средства за възстановяването му, той ще бъде оправен. Защото наистина е в много тежко положение и се налага  да бъде изграден наново. Имаше толкова много Министерски постановления, чрез които бяха отпуснати средства на различни общини, но на Община Балчик не бе даден нито един лев с Министерско постановление. Прекрасен повод за отпускане на средства, с които да се възстанови един път, който ще осигури достъп до държавното болнично заведение.
- На прага на новия туристически сезон какви са очакванията Ви за него?
2017 и 2018 години бяха рекордни сезони с поне по 5% ръст в сравнение с предходната. В началото на тази година туристическите оператори се оплакаха, че ранните записвания са по-малко в сравнение с миналата. Статистиката отчете обаче, че през първите 4 месеца имаме ръст на нощувките в сравнение с миналата година. Сезонът започва добре. Балчик не е само летен курорт, който се пълни през летните месеци юли и август. Почти всеки уикенд посрещаме гости, включително и през зимата. Почти всички хотели, които работят по Коледа и Нова година, са напълно заети. Категорично мога да заявя, че по време на Великденските празници толкова много хора в града не съм виждал дори през август месец.
Балчик продължава да пази титлата „Фестивален град на Балканите”. Културните събития стартират през май и приключват в края на септември. Всичко, което е традиционно, се запазва. Аз се гордея с това, че всички наши големи фестивали честваха своята десета годишнина миналата година. Някои от тях я отбелязват през тази година. Искрено се надяваме туристическият сезон да е добър, а защо не и рекорден. Ще продължа да повтарям, че туристите в нашия регион са различни, те са по-платежоспособни. Балчик се превърна в място за семеен туризъм. Той е спокоен – нещо, на което много държим. Това спокойствие заразява и влюбва нашите гости и се надяваме да го задържим заради тях.

Коментирайте
Подобни новини
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми



Яндекс.Метрика