Николай Ангелов: Отмина една успешна година, подготвяме прагматичен Бюджет 2020

04.12.2019 г. 16:45:07 ч.
/
Николай Ангелов: Отмина една успешна година, подготвяме прагматичен Бюджет 2020
„2019-а беше изборна година и всеки се опитваше да направи колкото се може повече неща, а избирателят казва кой колко е успял, заяви за медийна група „Добруджа” кметът на община Балчик Николай Ангелов. „В развитието на една община не трябва да има резки аномалии и промени, тя трябва постоянно да изпълнява ангажиментите си към обществеността. Ние винаги се стремим да работим във всички области на социалния живот”. Така кметът коментира успехите на общината през отиващата си година.
 
- Г-н Ангелов, каква беше 2019 г. за община Балчик?
Сега не е само края на годината, но е и начало на един нов мандат. 2019 година беше изборна година и всеки се опитваше да направи колкото е възможно повече, а избирателят е този, който реши до колко е успял. Мисля, че 2019 година беше една добра година, след като съм спечелил изборите.
- Кой е най-големият успех за общината през изтичащата година?
Винаги съм твърдял и ще продължавам да го правя. В развитието на една община не трябва да има резки аномалии и промени, тя трябва постоянно да изпълнява ангажиментите си към обществеността. Ние винаги се стремим да работим във всички области на социалния живот. Обикновено на преден план са инфраструктурните проекти, свързани с това колко улици си асфалтирал, колко сгради си построил. Социалната, образователната политика и политиката в здравеопазването не са по-маловажни, отколкото тези проекти.
- Кои от поставените в началото на годината цели и задачи не успяхте да осъществите?
Много неща не успяхме да приключим. Винаги излизат нови неща за вършене, както и проблеми. Най-големите проекти започнаха през 2019 година, но ще приключат през 2020 година. Т. е. животът не свършва на определена дата и няма значение дали идва Нова година, дали са избори или нещо друго.
- По какъв начин повлияха изборите в работата на общината?
Изборите винаги влияят на една община. Когато  изборите наближават се наблюдава едно изчакване от страна на администрацията, за това, кой ще е новият кмет, каква ще бъде новата общинска политика. Всички  избори, без значение какви са, блокират работата на администрацията. Предполагам същото се е получило и с община Балчик. Аз самият не съм управлявал общината 40 дни.
- Какво Ви дава поредната изборна победа - увереност, спокойствие или нещо друго?
Всичко, което изброихте е вярно. Всяка една победа дава повече самочувствие. Това, че за пореден път си спечелил доверието на хората, няма как да не се отрази на психиката. Това е още един товар, защото трябва да работиш, за да задържиш това доверие. Доверието се печели лесно, но се запазва по-трудно. Аз съм горд, че успях да го спечеля за  четвърти път. 
- Какво беше първото нещо, което направихте след като встъпихте отново в длъжност?
Първото нещо, което направих, бе да разпиша документи, които чакаха, за да взема решения. В момента вече работим по Бюджет 2020, по новата структурна схема на общината, подготвяме новите проекти, определяме приоритети за новия мандат.
- Ще има ли промяна в размера на данъците и таксите в общината  през 2020 година?
Ние вече сме обнародвали и сме направили обсъждане на предложение за промяна на туристическия данък. Ще има повишение на туристическия данък. Размерът на това повишение ще бъде в стотинки. До сега беше между 0, 30 лв. и 1,20 лв. и ще стане между 0,60 лв. и 1,50 лв., в зависимост от категорията на мястото за настаняване. Това ще помогне да продължим инвестициите в туристическата инфраструктура, а за това имаме нужда от финансов ресурс, а той идва от данъци. Промяна ще има само в този данък, защото дълги години бяхме на неговите минималните прагове, а сега с повишението му, вървим към неговата среда.
- Какъв ще бъде Бюджет 2020?
Прагматичен. Ще се съобразим с реалните си приходи и в зависимост от тях ще структурираме разходната част, като се съобразим с приходите, които ще постъпят. В община Балчик винаги сме търсили начин за увеличаване на приходите, като предварително знаем за какво ще бъдат разходвани. Тогава, когато успеем да изпълним всички планирани приходи, то изпълняваме и всичките си цели, които си поставяне с бюджета, защото той е политиката на една община. Когато успеем да изпълним приходите си, изпълняваме и приоритетите, които сме си поставили. В последните 10 години винаги сме с недостиг на бюджет.
- Кои ще бъдат приоритетите във Вашата работа през следващата година?
Да запазим всички придобивки, защото имаме много развита социална политика. Инвестираме в здравеопазване и спорт и трябва да продължим да го правим. Ако дадем крачка назад, то това ще се отрази не само за 2020 година, но и за следващите години. Не сме забравили това, което сме обещали. Важно е да стартираме инфраструктурните си проекти, защото те са изключително важни - пътят за СБА, новият парк, който ще бъде изграден в ж.к. Балик. През 2020 година ще започнем изграждането на приют за бездомни животни. Това, че кучетата се разхождат кастрирани по улиците, не означава, че са безопасни за хората. Единственият изход е изграждането на приют и той ще бъде не само за кучета, но и за други животни като коне, магарета, жертви на нехуманно отношение от страна на хората. Другото нещо, което сме си поставили като цел, е изграждането на Летен театър. Вече е определено мястото, на което ще бъде построен. Изчаквахме да влезе в сила Общият устройствен план на общината, който вече е приет от всички институции и се очаква заповедта на министъра на  МРРБ за одобрение, което надявам се ще се случи до края на годината. Имаме желание както да запазим, така и да развием социалната си политика, да можем да осигурим още повече придобивки на  жителите на Балчик. 

Коментирайте
Подобни новини
Стопанска академия „Димитър А. Ценов” откри Локален офис за дистанционно и продължаващо обучение в гр. Добрич
Стопанска академия „Димитър А. Ценов” откри Локален офис за дистанционно и продължаващо обучение в гр. Добрич
Актьорът Стефан Киров на 85 години, 200 роли и 5000 представления: Да спрем да се оплакваме и да намираме силата в себе си
Актьорът Стефан Киров на 85 години, 200 роли и 5000 представления: Да спрем да се оплакваме и да намираме силата в себе си
Мариян Жечев: Спадът в приходите на Община Шабла е с 10-15% за последните 2 месеца
Мариян Жечев: Спадът в приходите на Община Шабла е с 10-15% за последните 2 месеца
Д-р Светозар Байчев: Близо 330 000 лв. дариха добруджанци на МБАЛ-Добрич
Д-р Светозар Байчев: Близо 330 000 лв. дариха добруджанци на МБАЛ-ДобричЯндекс.Метрика