Начало >Добруджа >Култура

Нощ на литературата 2020 в Добрич

03.10.2020 г. 13:37:55 ч.
/
Нощ на литературата 2020 в Добрич

 Община Добрич за поредна година организира четене на популярни текстове от популярни личности.На 7 октомври (сряда) от 17.00 ч. до 20.00 ч. в Регионална библиотека „Дора Габе“, Дом-паметник „Йордан Йовков“ и Музей в Градски парк „Свети Георги“, за да чуете текстове от съвременни европейски автори, представени от популярни личности в Добрич:
Място (Първо читателско гнездо): Регионална библиотека „Дора Габе“
Заглавие: Аврам, Богдан, вода газят
Автор: Владислава Войнович
Чeте: Румен Куртев – актьор в Държавен куклен театър „Дора Габе“
Забележително светла, увлекателна, мъдра, просто и смешно написана и чудесно илюстрирана книга за буквите – и не само. Как симпатичната хитруша Мелания успява да вникне в логиката и употребата на буквата, за да я научи бързо и вярно (поне в повечето случаи)? Неусетно малките случки, важните отношения, щурите роднини, приятелите и азбучните житейски истини се навръзват в увлекателен роман, който ще прикове вниманието на детето и на възрастните, които се грижат за него.
Място (Второ читателско гнездо): Дом-паметник „Йордан Йовков“
Заглавие: Човекът, който дължеше живота си на един сън
Автор: Феликс де Менделсон
Чете: д-р Хасан Ефраимов – лекар, писател
Книгата е вдъхновена от идеята да опознаем собствените си сънища, за да подобрим своя личен и социален живот.
Текстът ни въвежда с вълнение и литературно умение в „лабиринта на сънищата“, после разграничава спане, сънуване, сън и сънища наяве и довършва деликатното ни ориентиране в тези материи чрез превъплъщаване на автора в ролята на изследователите и тълкувателите на сънища от Античността до днес.
Седем хипотези, отговарящи на въпроса „Защо сънуваме“ ни подготвят за финала от практически съвети как да се отнасяме към собствените си сънища.
Авторът на книгата - Феликс де Менделсон (1944-2016), е психоаналитик и университетски преподавател по психоанализа, известен интелектуалец
Място (Трето читателско гнездо): Музей в Градски парк „Свети Георги“
Заглавие: Отивам си е възвратен глагол
Автор: Тайе Селаси
Чете: Християн Христов – директор на Център за защита на природата и животните – Добрич
„Отивам си е възвратен глагол“ е както бързо разгръщаща се история за състоянието на едно семейство, така и еуфорично изследване на вътрешния живот на неговите членове. Оригиналното заглавие на романа, Ghana Must Go, е неслучайна фраза с конкретен исторически произход. Тя остава в историята като популярен лозунг на ксенофобските настроения.
Със съвършено изпипаната си проза и безупречната си техника, Селаси не просто претворява представата ни за африканския роман, тя претворява понятието ни за романа, точка. Изумителен дебют.
Четенето ще открият членове на кметския екип в град Добрич.
Съвременна литература, интересни места, известни лица: такава е НОЩТА НА ЛИТЕРАТУРАТА, която запознава широката публика с откъси от произведения на европейски писатели, изпълнявани от популярни личности.
Освен столицата и Добрич, в Нощта на литературата тази година ще се включат още Бургас, Варна, Велико Търново, Враца, Ловеч, Монтана, Перник, Пловдив, Русе, Силистра, Стара Загора, Шумен.
Проектът е иницииран и се организира от Чешките центрове от 2006 г. и постепенно към него се включват градове от различни държави.
Главни организатори на събитието са посолствата и културните институти на европейски страни (EUNIC България и други), Представителството на Европейската комисия в България, Фондация „Детски книги“.
Медийни партньори са: Програма „Христо Ботев“ на Българското национално радио, „http://xn--b1agjhxg2e.com/”, „ЛИРА.БГ“, „Литературен клуб“, „Диаскоп“ и NewsArt.
Успешната комбинация от любими за четене места, приятното представяне на откъсите и самия литературен текст предлага незабравимо културно изживяване. Целта на събитието е да повиши обществения интерес към съвременната европейска литература и към нейните идейни и творчески направления.
За Добрич организатор на събитието е Община град Добрич в партньорство с Регионална библиотека „Дора Габе“ и Регионален исторически музей – Добрич.

Коментирайте
Подобни новини
Теодора Денкова: Днес българските библиотеки са по-нужни от всякога (АУДИО)
Теодора Денкова: Днес българските библиотеки са по-нужни от всякога (АУДИО)
Двама братя от Добрич и съпругата на единия с обща изложба „Яйце от крава, мляко от кокошка” (ВИДЕО)
Двама братя от Добрич и съпругата на единия с обща изложба „Яйце от крава, мляко от кокошка” (ВИДЕО)
Роденият в Добрич Красимир Терзиев – автор на арт инсталация на мястото на мавзолея в София (ВИДЕО)
Роденият в Добрич Красимир Терзиев – автор на арт инсталация на мястото на мавзолея в София (ВИДЕО)
Вторият концерт от поредицата Дни на органовата музика е на д-р Сабин Леви
Вторият концерт от поредицата Дни на органовата музика е на д-р Сабин Леви



Яндекс.Метрика