Начало >Добруджа >Общество

Нова специалност във ВУМ вдига летвата на кулинарните науки (ВИДЕО)

04.06.2020 г. 09:26:57 ч.
/
Нова специалност във ВУМ вдига летвата на кулинарните науки (ВИДЕО)
Иновативна специалност "Кулинарни науки и технологии" въвежда Висшето училище по мениджмънт. Специалността ще се преподава само в Добрич, първоначално на български, а след година  и на английски език. Тя обединява технология на храната, кулинарни изисквания и бизнес умения. Обучението ще продължава 3 години, а завършилите ще получават степен бакалавър. Специалността е за хора, които имат страст към готвенето, искат да знаят какво стои зад кулинарните процеси, които протичат в кухнята и искат да управляват успешен бизнес в областта на ресторантьорството, производството на храни и храненето, разказва Мирослава Димитрова,  гл.асистент във ВУМ и координатор на програмата. Тази програма предоставя на студентите компетенции в три основни направления:  Хранителни технологии и науки, Кулинарни изкуства и Бизнес науки, ресторантьорство и туризъм. Успешно завършилите своето обучение ще имат възможност да разработят нови продукти, съобразени с потребителските вкусове и предпочитания.
Специалността е разработена по интересен начин, разкрива Мирослава Димитрова. През първата година студентите ще се запознаят с основните техники на готвенето при обработка на месо и млечни продукти, пекарство, сладкарство. Те ще получат основни познания по химия на храните, микробиология, а по-късно ще се научат да правят нови продукти на база на придобитите знания. Иновативните дисциплини, предвидени за усвояване,  са креативност в храненето, конкурентноспособност и т.н. Идеята е след три години студентите от тази програма да притежават комплексен набор от знания и умения както в кухнята, така и по отношение на много други аспекти, за да бъдат успешни в много области, свързани с храни и хранително производство.
Демонстрация пред студентите бе направена днес в една от залите на добричкия клон на ВУМ от водещи шеф-готвачи.
ВУМ е първото на Балканите, което дава висше образование в кулинарната област. Училището разполага  с висша програма за кулинарно изкуство, а това е втора подобна програма, предназначена основно за българи.  
Идеята да се свърза кулинарно изкуство с кулинарна наука е много нова. Има няколко примера, но те са в Америка. Да бъде издигнато готварството като професия във висша степен също е ново като концепция, но за да е успешен един човек в това, което прави, той трябва да има много познания от различни области, обяснява Мирослава Димитрова.
В търсенето на максимална гъвкавост координаторите на програмата са предвидили в нея да могат да се включват не само студенти от ВУМ, а и всички, които имат интереси в сферата на кулинарното изкуство. Така те бива могли да валидират своите умения и новите си познания, придобивайки висше образование.
Като начало в "Кулинарни науки и технологии" ще се включат между 20 и 50 обучаеми, а после тя ще бъде разширена с чуждоезиково обучение. Още повече, че специалността стартира на много намалена и достъпна цена, която е три пъти по-ниска от стандартната.
Новата специалност във ВУМ вдига летвата на кулинарните науки и всеки, които иска да бъде на върха на тази професия има нужда от едно такова образование, завършва Мирослава Димитрова.
 
Репортаж на Дана Михайлова и Стефан Калев

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Над 20 работодатели търсят кадри за около 600 вакантни работни места (ВИДЕО)
Над 20 работодатели търсят кадри за около 600 вакантни работни места (ВИДЕО)
СКРЪБНА ВЕСТ: Почина адвокат Юрий Митев
СКРЪБНА ВЕСТ: Почина адвокат Юрий Митев
ОДМВР-Добрич с апел за засилен родителски контрол при използването на електрически превозни средства от деца
ОДМВР-Добрич с апел за засилен родителски контрол при използването на електрически превозни средства от деца
Нивото на безработица в област Добрич през февруари е 6,18%
Нивото на безработица в област Добрич през февруари е 6,18%



Яндекс.Метрика