Начало >Добруджа >Общество

Нова специалност във ВУМ вдига летвата на кулинарните науки (ВИДЕО)

04.06.2020 г. 09:26:57 ч.
/
Нова специалност във ВУМ вдига летвата на кулинарните науки (ВИДЕО)
Иновативна специалност "Кулинарни науки и технологии" въвежда Висшето училище по мениджмънт. Специалността ще се преподава само в Добрич, първоначално на български, а след година  и на английски език. Тя обединява технология на храната, кулинарни изисквания и бизнес умения. Обучението ще продължава 3 години, а завършилите ще получават степен бакалавър. Специалността е за хора, които имат страст към готвенето, искат да знаят какво стои зад кулинарните процеси, които протичат в кухнята и искат да управляват успешен бизнес в областта на ресторантьорството, производството на храни и храненето, разказва Мирослава Димитрова,  гл.асистент във ВУМ и координатор на програмата. Тази програма предоставя на студентите компетенции в три основни направления:  Хранителни технологии и науки, Кулинарни изкуства и Бизнес науки, ресторантьорство и туризъм. Успешно завършилите своето обучение ще имат възможност да разработят нови продукти, съобразени с потребителските вкусове и предпочитания.
Специалността е разработена по интересен начин, разкрива Мирослава Димитрова. През първата година студентите ще се запознаят с основните техники на готвенето при обработка на месо и млечни продукти, пекарство, сладкарство. Те ще получат основни познания по химия на храните, микробиология, а по-късно ще се научат да правят нови продукти на база на придобитите знания. Иновативните дисциплини, предвидени за усвояване,  са креативност в храненето, конкурентноспособност и т.н. Идеята е след три години студентите от тази програма да притежават комплексен набор от знания и умения както в кухнята, така и по отношение на много други аспекти, за да бъдат успешни в много области, свързани с храни и хранително производство.
Демонстрация пред студентите бе направена днес в една от залите на добричкия клон на ВУМ от водещи шеф-готвачи.
ВУМ е първото на Балканите, което дава висше образование в кулинарната област. Училището разполага  с висша програма за кулинарно изкуство, а това е втора подобна програма, предназначена основно за българи.  
Идеята да се свърза кулинарно изкуство с кулинарна наука е много нова. Има няколко примера, но те са в Америка. Да бъде издигнато готварството като професия във висша степен също е ново като концепция, но за да е успешен един човек в това, което прави, той трябва да има много познания от различни области, обяснява Мирослава Димитрова.
В търсенето на максимална гъвкавост координаторите на програмата са предвидили в нея да могат да се включват не само студенти от ВУМ, а и всички, които имат интереси в сферата на кулинарното изкуство. Така те бива могли да валидират своите умения и новите си познания, придобивайки висше образование.
Като начало в "Кулинарни науки и технологии" ще се включат между 20 и 50 обучаеми, а после тя ще бъде разширена с чуждоезиково обучение. Още повече, че специалността стартира на много намалена и достъпна цена, която е три пъти по-ниска от стандартната.
Новата специалност във ВУМ вдига летвата на кулинарните науки и всеки, които иска да бъде на върха на тази професия има нужда от едно такова образование, завършва Мирослава Димитрова.
 
Репортаж на Дана Михайлова и Стефан Калев
Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Отпадат ограниченията за дискотеки и нощни заведения
Отпадат ограниченията за дискотеки и нощни заведения
Прогноза за времето в понеделник, 13 юли
Прогноза за времето в понеделник, 13 юли
От снощи е преустановен приемът в отделението по ортопедия на МБАЛ-Добрич заради съмнение за коронавирус
От снощи е преустановен приемът в отделението по ортопедия на МБАЛ-Добрич заради съмнение за коронавирус
Вестник ГЛАС: Расте броят на заразените с ковид-19, върнаха част от мерките
Вестник ГЛАС: Расте броят на заразените с ковид-19, върнаха част от меркитеЯндекс.Метрика