Новият парламент: Поне 7 партии и трудно правителство

05.10.2014 г. 19:15:00 ч.
/ ИА Добруджа
Новият парламент: Поне 7 партии и трудно правителство
Поне 7 партии влизат в новия парламент, в който ГЕРБ ще е първа сила (33.2), но най-много с 90 депутати, следвана от БСП с 16.5 %, ДПС с 14.1%, Реформаторският блок – 8.7%, "България без цензура" -6.3%, Патриотичният фронт – 6.0%. Това показват данни от екзит пол на агенция "Алфа рисърч" към 18 ч., според които АБВ и "Атака" са близо до 4-процентовата бариера и с шанс за участие в следващото Народно събрание. Ако последните две партии останат под чертата, или влезе само едната, ще се увеличат процентите за сигурните участници в парламента. Ако "Атака" прескочи бариерата, това ще е първото Народно събрание с две националистически формации – Патриотичният фронт (ПС) и партията на Волен Сидеров.
Предсрочните парламентарни избори на 5 октомври минаха при рекордно ниска избирателна активност и сериозно увеличение на контролирания вот, според наблюдатели от неправителствени организации.
Първите три политически сили бележат срив в представителството си за сметка на по-малките партии.
За разлика от ГЕРБ и БСП, при ДПС има основания да се смята, че гласовете за партията са контролирано ограничени, за да не се окаже втора политическа сила, което би създало обществено напрежение.
В зависимост от това колко ще са партиите в новия парламент, съществуват различни хипотези за броя депутати, които ще има всяка от тях.
При участие на "Атака" и АБВ, разпределението на депутатите ще е следното:
ГЕРБ: 85-90; БСП – 40-45; ДПС:30-35; РБ – 20-25; ББЦ: 12 -15; ПФ: 12-15; АБВ и "Атака" по 10-12 депутати.
Ако АБВ и "Атака" останат под чертата, ГЕРБ получава между 95 и 100 депутати; БСП: 45-50; ДПС: 35-40; РБ: 20-26; ПФ и ББЦ – по 15-18 депутати.
При вариант, че влезе само една от двете последни партии, броят на депутатите за останалите политически сили ще варира с плюс-минус един - два депутати.
Така създалата се конфигурация, при която партията победител на изборите е далеч не само от самостоятелно мнозинство, но може и за не достигне 121 депутати при евентуална коалиция със сочения си за партньор Реформаторски блок, е предпоставка за сложни пазарлъци и договорки под масата между ГЕРБ и други по-малки партии. Това от своя страна означава не само трудно формиране на правителство, но и нестабилност на мнозинството, ако то се състои от три или повече партии. Математически най-стабилната коалиция би била между политическите противници ГЕРБ и БСП.

Източник:Община ДОБРИЧ

Коментирайте
Подобни новини
БСП сезира Гешев за изнесените факти във ВиК сектора от министър Емил Димитров
БСП сезира Гешев за изнесените факти във ВиК сектора от министър Емил Димитров
Протест и контрапротест за полицейските заплати на метри един от друг
Протест и контрапротест за полицейските заплати на метри един от друг
Хотели предлагат стаи за офиси
Хотели предлагат стаи за офиси
АИКБ настоява затворените бизнеси да се компенсират веднага
АИКБ настоява затворените бизнеси да се компенсират веднагаЯндекс.Метрика