Няма работници за животновъдството, фермери привличат кадри от Молдова и Азербайджан (ВИДЕО)

03.08.2020 г. 16:49:36 ч.
/
Няма работници за животновъдството, фермери привличат кадри от Молдова и Азербайджан  (ВИДЕО)
Липсата на работна ръка е сериозен проблем за животновъдството в България. Трудности изпитва целия сектор, но това се усеща най-вече при  говедовъдите и овцевъдите, заяви в интервю за медийна група „Добруджа” проф. Стайка Лалева, директор на Земеделски институт - Стара Загора. Като че ли единственият изход от тази ситуация е вносът на работници от чужбина. В България вече има фермери, които привличат служители от Молдова и Азербайджан, защото тук не останаха хора, които да искат да работят в тази сфера. Често пъти, наеманите работници по-скоро нанасят вреда при престоя си в даден животновъден обект, отколкото да спомогнат за неговото развитие. В същото време заплащането в сектора е добро, но въпреки това не се намират хора, които да си вършат работата съвестно, обясни проф. Лалева.

Био продуктите са все по-търсени от потребителите, но те не могат да изместят промишленото животновъдство. Този тип ферми у нас са прекалено малко и те не могат да осигурят необходимото количество продукция. Следейки обаче тенденциите на пазарите в Европа, екологично чистите продукти увеличават своя дял. Има и една съществена разлика между България и западноевропейските държави – цената на био продуктите, която у нас е доста голяма.
България обаче трябва да се насочи към развитие на био земеделието и производството на бутикови продукти. Една от пречките за развитието на този сектор са многото изисквания, които в някаква степен дори са прекалени, посочи още директорът на Земеделски институт – Стара Загора.

До територията на нашата страна ще идват все по-екзотични болести и ние трябва да свикваме да живеем с тях. За да се намалят рисковете и пораженията обаче, е необходимо да се вземат навременни превантивни мерки, заяви още проф. Лалева. Има национални и международни структури, които предупреждават и оповестяват за движението на болестите, но разяснителната дейност сред населението и животновъдите не е на необходимото ниво. Важни са и превантивните мерки, защото когато получим информация, че дадено заболяване приближава към България, ние трябва да реагираме незабавно и да предприемем мерки за ограничаване. Често пъти се получава така, че вместо да действаме превантивно и съответно да предотвратим щетите, ние бездействаме и после изплащаме огромни обезщетения. Когато унищожиш едно стадо, възстановяването му след това е трудно. И още по-лошото – няма как да накараш пострадалия фермер да започне да отглежда животни отново, категорична е проф. Стайка Лалева.
Мирослав Балчев

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Фирмата с модерната мелница за брашно в Генерал Тошево с награда на „Форбс“
Фирмата с модерната мелница за брашно в Генерал Тошево с награда на „Форбс“
Ето защо проактивните фирми използват еврофинансиране
Ето защо проактивните фирми използват еврофинансиране
Търсят се 27 000 работници за туристическия сезон на Черноморието
Търсят се 27 000 работници за туристическия сезон на Черноморието
Как се бърка бетон?
Как се бърка бетон?



Яндекс.Метрика