НС одобри промените в Закона за пътищата, сбърканата винетка ще може да се коригира

05.03.2021 г. 15:35:21 ч.
/
НС одобри промените в Закона за пътищата, сбърканата винетка ще може да се коригира
Отговорността при неправилно декларирани данни за регистрационния номер на пътното превозно средство, категорията му или периода на валидност на винетната такса е на собственика или на ползвателя. При неправилно декларирани данни се счита, че за пътното превозно средство не е заплатена винетна такса.
Депутатите приеха на второ четене промени в Закона за пътищата.
Когато при издаване на електронна винетка е допусната техническа грешка при деклариране на регистрационния номер вкл. на държавата, в която е регистрирано превозното средство, или на категорията, може да бъде извършена корекция от съответните длъжностни лица. Необходима е заявление за промяна на грешно декларирани данни от собственика или ползвателя, както и да се установи безспорно, че в България не съществува регистрирано пътно превозно средство с идентичен на първоначално декларираните във винетката регистрационен номер.
Промяната в данните на електронната винетка има действие от момента на извършване на корекцията и срок на валидност до изтичането на срока на валидност на първоначално издадената.
Обезщетенията за отчуждените за нуждите на републиканските пътища недвижими имоти в границите на урбанизираните територии се изплащат от Агенция "Пътна инфраструктура", записаха депутатите. Имоти-публична общинска собственост могат да бъдат предоставяни безвъзмездно по реда на Закона за държавната собственост за изграждане на републикански пътища. Необходим е влязъл в сила подробен устройствен план.
Процедурите по управлението на безопасността на пътната инфраструктура ще се прилагат и за пътища и проекти за пътна инфраструктура, които са завършени с финансовата подкрепа на ЕС, с изключение на пътищата, които не са отворени за общо движение на моторни превозни средства, записа НС.

Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" участва в разработването на проекти по прилагането на нормативни актове, свързани с безопасността на пътната инфраструктура. Тя възлага и оценка на въздействието върху безопасността на етап планиране и на одити на съответните етапи на инвестиционно проектиране.
В агенцията се води регистър на одиторите по пътна безопасност.

При постигната взаимна договореност между агенцията и общините финансирането на дейностите по поддържане на участъци от републиканската пътна мрежа извън урбанизирана територия се осигурява от съответната община. Условията за предоставянето на средствата и техният размер се определят в споразумителния протокол.
Към кметовете на общини с население над 30 000 жители се създават общински комисии по безопасност на движението по пътищата, а в тези под 30 000 души е нужно решение на съответния общински съвет вкл. и мотивирано предложение на председателя на Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата". Комисиите координират изпълнението на мерки за подобряване безопасността на движението по пътищата в общината.Те извършват своята дейност съгласно правила, утвърдени от председателя на Държавната агенция.
Източник:ТРУД

Коментирайте
Подобни новини
"Има такъв народ" върна неизпълнен третия мандат на президента
"Има такъв народ" върна неизпълнен третия мандат на президента
КЕВР обсъжда поскъпване на природния газ с над 2% през април
КЕВР обсъжда поскъпване на природния газ с над 2% през април
Третият мандат отива при "Има такъв народ"
Третият мандат отива при "Има такъв народ"
ПП-ДБ при президента: Взеха папката с втория мандат и я върнаха празна
ПП-ДБ при президента: Взеха папката с втория мандат и я върнаха празна



Яндекс.Метрика