Обещаните 85% от очакваните постъпления не стигали дори за заплати в малките болници

07.04.2020 г. 11:28:16 ч.
/
Обещаните 85% от очакваните постъпления не стигали дори за заплати в малките болници
Ако ние получим 85% от лимитите, които са ни определени, в голямата част от лечебните заведения трудно бихме могли да изплатим работните заплати. Това заяви пред БНР д-р Неделчо Тотев, председател на Сдружението на общинските болници. Думите му са по повод вчерашното споразумение между Здравната каса и съсловните организации на лекарите и зъболекарите засегнатите от кризата с коронавируса лекари и лечебни заведения да получат 85% от очакваните постъпления.

Според д-р Тотев 85% от средномесечната заработка на малките общински болници няма да са достатъчни дори за покриване на разходите за Фонд "Работна заплата", тъй като за него в този тип лечебни заведения са необходими между 87% и 90% от бюджетите им.

Той подчерта и че малките общински болници се нуждаят от средства, за да се подготвят за работа с пациенти с Covid-19, което по негови думи означава "коренно различно превъоръжаване" с предпазни средства и дезинфектанти, а всичко това завишава разходите.

По думи на д-р Тотев част от колегите му вече не получават изцяло заплатите си.Той обясни, че много от малките общински лечебни заведения не разполагат със сграден фонд, който да отговорят на изискванията за инфекциозни отделения. Често липсват и реанимационни отделения. Друг проблем по негови думи е липсата на квалифицирани специалисти, които могат компетентно да се отнесат към пациенти с коронавирус.

Има апарати, има и легла, но липсва персонал, обясни той.

Д-р Тотев се опасява, че поемането на пациенти с Covid-19 може да се отрази негативно и на капацитета на общинските болници да се лекуват безотказно третирани досега обичайни болести - пневмонии, бъбречни, кардиологични и ендокринологични случаи, различни от пневмонии белодробни заболявания и ред други заболявания.Относно подадените оставки от медици в болниците в Белоградчик и Гоце Делчев отбеляза той обясни, че това са предимно лекари в пенсионна и предпенсионна възраст, които попадат в рисковата група.

Според д-р Тотев трябва определени болници да се определят като третиращи пациенти с Covid-19 и към тях да се насочи приоритетно финансиране, а други да продължат да лекуват т. нар. "банална патология".
Снимка:webnews.bg
Източник:News.bg

Коментирайте
Подобни новини
10 души са обвиняеми за престъпната група за внос на отпадъци
10 души са обвиняеми за престъпната група за внос на отпадъци
Тръгват санаториумите с пари от НОИ
Тръгват санаториумите с пари от НОИ
Ананиев издаде заповед: Разрешава се провеждането на конгреси и семинари
Ананиев издаде заповед: Разрешава се провеждането на конгреси и семинари
Юли ще бъде май! Абитуриентите с уникални балове през лятото
Юли ще бъде май! Абитуриентите с уникални балове през лятотоЯндекс.Метрика