Начало >Добруджа >Общество

Областна епизоотична комисия обсъди предприетите действия срещу проникването на Африканска чума по свинете

11.07.2018 г. 16:36:32 ч.
/
Областна епизоотична комисия обсъди предприетите действия срещу проникването на Африканска чума по свинете
Областният управител Красимир Кирилов свика заседание на Областната епизоотична комисия на основание писмо от министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов и две заповеди на изпълнителния директор на Българска агенция по безопасност на храните д-р Дамян Илиев, в които са набелязани конкретни мерки срещу проникване на болестта „Африканска чума по свинете“. По първа точка от дневния ред на заседанието д-р Борислав Каменов от Областна дирекция „Безопасност на храните“ – Добрич, докладва, че към 10.07.2018 г. от Румъния е подадена информация за регистрирани 296 огнища на заболяването, като вече има констатирани случаи на болестта не само на територията на окръг Тулча, а и окръг Констанца, в Браила и Сато Маре. Д-р Каменов докладва, че до момента специалистите на ОДБХ Добрич са извършили преглед на всички ферми в областта и има издадени предписания, както и 3 акта за неспазване на биосигурността в обектите. „Правят се повторни обходи и мога да уверя, че се отстраняват  издадените предписания и констатирани нередности по актовете“, увери д-р Каменов. Той съобщи, че започват срещи с председатели и представители на всички ловни дружинки в областта, на които ловците ще бъдат запознати със симптомите на болестта и ще им бъдат дадени указания за спазване на мерки за биосигурност при отстрел на диви прасета. Директорът на ОДБХ д-р Анелия Андонова информира, че до момента на територията на областта са били отстреляни 37 диви свине и от изпратените от тях проби за изследване нито една не е дала положителен резултат.
         ОДБХ Добрич е предоставила по един фризер на двата гранични пункта – Дуранкулак и Кардам, в които да се събират храни и продукти със свинско месо от Румъния с цел неразпространение на заразата. Вече не работят и са затворени и пазарите за месо и животни в северната ни съседка.
         Областният управител Красимир Кирилов запозна членовете на Областната епизоотична комисия с разпоредените 15 на брой мерки, разпратени с писмо от министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов до областните управители, Областните служби по земеделие и кметовете на общини и за пореден път отправи апел да се спазват мерките за биосигурност, както и да се ограничат пътуванията до Румъния. Кирилов припомни, че е напълно забранен вносът на свинско месо и хранителни продукти, съдържащи свинско месо от северната ни съседка.  Предвид влошената епизоотична обстановка със Заповед на изпълнителния директор на БАБХ д-р Дамян Лазаров е утвърден списък на дежурни телефони и служители на Агенцията, които са на разположение 24 часа, седем дни в седмицата, на които могат да се подават сигнали и жалби за извършване на проверки за болестта „Африканска чума по свинете“. Областният управител информира членовете на комисията, че по границата с Румъния – от Дуранкулак до Силистра, ще се изгради електронен пастир.

Коментирайте
Подобни новини
Прогноза за времето в петък
Прогноза за времето в петък
ОИЦ-Добрич се включи в провелата се днес трудова борса в сферата на туризма
ОИЦ-Добрич се включи в провелата се днес трудова борса в сферата на туризма
Ученици от Добрич се запознаха с трудовите правоотношения по време на лекция в Окръжен съд
Ученици от Добрич се запознаха с трудовите правоотношения по време на лекция в Окръжен съд
50 фирми на „Пчеломания” от днес до събота в Добрич (ВИДЕО)
50 фирми на „Пчеломания” от днес до събота в Добрич (ВИДЕО)



Яндекс.Метрика