Начало >Добруджа >Общество

Община Добрич е с приет бюджет за 2021 г.

23.02.2021 г. 11:13:02 ч.
/
Община Добрич е с приет бюджет за 2021 г.
С 30 гласа „За“ и 4 „въздържали се“, Общинският съвет прие бюджета на Община Добрич за 2021 година. Общата фнансова рамка на бюджета е 84 887 000 лева, от които 30 250 000 лева са местни приходи, а 54 640 000 лева са приходи от държавни дейности. 
Най–голям относителен дял на разходите е в сектор „Образование“. Освен детските градини, са и Общински младежки център „Захари Стоянов“, чиято цялостна дейност се финансира със собствени приходи в размер на 407 923 лв. Със собствени средства се осигурява издръжката на детски ясли и детска млечна кухня, като за 2021 г. се предвиждат 550 000 лв. В Капиталовата програма са заложени 170 150 лева за детските ясли. Тази година са заделени с 5000 лв. повече за Програмата за финансова помощ за лечение на семейства и двойки с репродуктивни проблеми. Средствата за Фонд „Здраве“ остават в размер на 15 000 лева.
Социалните приоритети на Община Добрич включват още Домашен социален патронаж“ с капацитет на обслужване 400 потребители - 840 441 лв.; клубове на пенсионера с бюджет 87 181 лв. Предвидено и е поевтиняване на карти за градски транспорт на пенсионери над 70 г. и безплатни карти на хора с увреждания в размер на 100 000 лв.
Стремили сме се бюджетът да бъде изцяло балансиран. Ясно разбираме, че непредвидимата 2020 година може да се случи и през тази. Това заяви при представяне на докладната кметът Йордан Йорданов. Всички предложения, които чухме в комисии, в един даден момент биха могли да залегнат при актуализация. Целта е да има стабилност и да не спираме развитието на важни инфраструктурни обекти за града, каза още Йорданов.
Ако се развива всичко добре с кризата, можем да очакваме че така предложените приходи ще бъдат изпълнени и ще имаме актуализация с цел увеличение, заяви председателят на бюджетната комисия Гинка Василева. В тази връзка тя заяви, че подкрепя проекта, предложен от кметския екип. Анализът показва, че ключови за бюджета са неданъчните приходи. Сравнение с последните две години има увеличение в средствата от продажба на земя заради проявен инвеститорски интерес, отчете председателят на бюджетната комисия Гинка Василева.
Съветникът от МК ГЕРБ/СДС Детелина Николова изрази мнение, че има възможност бюджетът да бъде още малко завишен в приходната част. Тя предложи да се завиши предвидената сума от данък „Придобиване“ с 200 хиляди лева и тези средства да бъдат отнесени за ремонт на уличната мрежа.  
Колегата й Иво Пенчев я подкрепи, като добави, че предстои завършване на 8 нови жилищни сгради в Добрич и се очаква през тази година жилищата в тях да се продадат, което по думите му също ще генерира приходи в бюджета.
На противно мнение бе Станислав Илиев от ВМРО. Нека този път да подходим малко по-консервативно и после актуализацията да бъде с положителен знак, заяви Илиев.
При гласуване, предложението за увеличение на средствата не бе одобрено от мнозинството.

Коментирайте
Подобни новини
Издигнаха кандидатурата на добричлията Янко Янков за председател на Апелативен съд – Варна
Издигнаха кандидатурата на добричлията Янко Янков за председател на Апелативен съд – Варна
Времето на 20 април
Времето на 20 април
58 деца и млади хора ще участват в шестото издание на областния научен конкурс „Науката на живо“
58 деца и млади хора ще участват в шестото издание на областния научен конкурс „Науката на живо“
Панорама на средните училища в Добрич представя специалности и профили на обучение за 2024/2025 г. (ВИДЕО)
Панорама на средните училища в Добрич представя специалности и профили на обучение за 2024/2025 г. (ВИДЕО)



Яндекс.Метрика