Начало >Добруджа >Общество

Община Добрич: Къщата за бездомни е в готовност за зимата, в ход е избор на изпълнител на СМР на приюта

27.10.2020 г. 11:51:44 ч.
/
Община Добрич: Къщата за бездомни е в готовност за зимата, в ход е избор на изпълнител на СМР на приюта
Община Добрич стопанисва сграда по улица „Иван Пенаков“, която е приспособена да приютява бездомни хора през зимните месеци. Къщата е почистена и подготвена за подслон на нуждаещите се. Нейният капацитет е за шестима души, но при нужда може да се осигурят допълнително легла. Бездомните хора, които се нуждаят от подслон, ще бъдат настанени през вечерните часове, но при много ниски температури ще се осигурява престой и през деня. Ще се търсят възможности за изхранването им.
Припомняме, че Общината ще разкрие приют за бездомни лица и семейства с изпълнение на проект „Реконструкция на сграда за приют за бездомни лица и семейства“.  Ще се осигури на бездомни хора и семейства подслон, храна и условия за поддържане на хигиена. Общият размер на безвъзмездната финансова помощ е 575 526, 49 лв., осигурени от Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г.
По проекта ще бъде ремонтирана общинска сграда на адрес ул. „Хан Кардам“ №13, в която ще бъде разкрит приюта с капацитет от 15 души. Предвижда се цялостна подмяна на междуетажните подови конструкции с нови стоманобетонни и изпълнение на вертикални елементи и преустройство на третият (подпокривен) етаж в помещение за персонала. За повишаване на енергийната ефективност се предвижда енергоспестяващо осветление, нова дограма, топлоизолация отвътре, като се запазват декоративните елементи по фасадата. Планирани са редица строителни дейности по ВиК и ел. системите, ремонт на санитарните възли, реконструкция на отоплителната система и осигуряването на топла вода. С цел осигуряване на достъпна среда за хора със затруднено придвижване, сградата ще бъде оборудвана с платформа за инвалидни колички. Ще се изгради видеонаблюдение в общите части на сградата и кабелна мрежа за интернет, както и мълниезащита.
В момента тече процедура по Закона за обществените поръчки за избор на изпълнител за СМР, уточняват от Общината. 
След цялостното обновяване на сградата е предвидено да бъде доставено обзавеждане за седем спални помещения, склад, общи помещения /дневна и коридор, офис на персонал, санитарни помещения и кухня, трапезария/. След приключване на дейностите по проекта, Общината планира да обезпечи предоставянето на социалната услуга „Приют за бездомни лица и семейства“ чрез Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 г., по процедура за директно предоставяне „Интегрирани действия за устойчиво градско развитие”. За тази цел е депозирано проектно предложение.  

Коментирайте
Подобни новини
Почина директорът на ПГАС в Добрич инж. Господин Господинов
Почина директорът на ПГАС в Добрич инж. Господин Господинов
В МБАЛ-Добрич стартира кампания по събиране на кръв за производство на  плазма за ковид болни
В МБАЛ-Добрич стартира кампания по събиране на кръв за производство на плазма за ковид болни
ВиК-Добрич не приема предложението на КЕВР за понижение на цената на водата
ВиК-Добрич не приема предложението на КЕВР за понижение на цената на водата
Младежите в Чудната градина – хора с надежди, а не с увреждания (ВИДЕО)
Младежите в Чудната градина – хора с надежди, а не с увреждания (ВИДЕО)Яндекс.Метрика