Начало >Добруджа >Регионални

Община Тервел започна рекултивация на общинското депо за отпадъци (ВИДЕО)

20.11.2020 г. 14:11:17 ч.
/
Община Тервел започна рекултивация на общинското депо за отпадъци (ВИДЕО)
Община Тервел стартира днес  дейности по проект за  „Закриване и рекултивация на общинско депо за неопасни отпадъци” . Това е поредна победа   за община Тервел, каза за Медийна група  „Добруджа” зам.-кметът  Велчо Велчев и припомни, че дейностите са в рамките на проект, който е получил одобрение през май.  Депото  не функционира от 2009 година.
„Предприемат  се стъпки за почистване на терена и за създаване на условия за опазване на почвения слой и подземните води от натрупаните, години наред  отпадъци, които са пръснати на територия от  70 дка”, коментира инж. Петко Горбанов – главен сътрудник „Европейски програми и проекти” в общината.
Проектът предвижда техническа и биологична рекултивация на площите.  Предстои събиране и депониране на отпадъци в рамките на 33,4 дка и  изграждане на тяло за  тяхното съхранение.   Технологията на изпълнение  включва  пробутване, изземване и транспортиране на наличните отпадъци с последващо уплътняване. Цели се изграждане  на  защитен горен слой с рекултивация, за да се гарантира добро съхранение на концентрираните отпадъци  и  недопускане замърсяване на площта.
Биологична рекултивация   предвижда разхвърляне на над 15 тона оборска тор, тревни мероприятия и засаждане на овошки и храсти, които да гарантират благоприятни пояси за опазване на околната среда. Последната част на проекта е свързан с проследяване на  резултата от извършената концентрация на отпадъците,   опазване на подземните води и микроклимата в  района. Средствата за извършване на биологичната рекултивация ще се осигурят от Община Тервел.
Обща стойност на проекта е над 1,1 млн. лева, от които европейското финансиране е в размер на 961 469.17 лв.
 „Проектът е един завършек на мероприятията, които общината провежда по отношение опазването на околната среда и се надяваме, че жителите ще подкрепят тази инициатива и няма да продължи разхвърляне на боклуци във вече почистения район”, каза в заключение инж. Петко Горбанов.
От вчера  община Тервел е стартирала ремонт на язовирната стена „Тервел Х”, където свлачищни процеси, от няколко години насам,  правят пътя между селата Честименско и Безмер непроходим. Това каза още зам.-кметът Велчо Велчев. Причината за това е  тежкта земеделска техника на кооперацията в с. Безмер, която минава по този път.  Финансовите средства  за ремонтните дейности са отпуснати по Министерско постановление.
 
Репортаж на Даниела Русева и Петър Петров
Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Община Тервел дава възможност на медицински специалисти да помагат в МБАЛ-Добрич
Община Тервел дава възможност на медицински специалисти да помагат в МБАЛ-Добрич
Приключи ремонтът на клуба в село Присад
Приключи ремонтът на клуба в село Присад
Удължен е срокът за три дейности по проект „Заедно можем да продължим“ в община Генерал Тошево
Удължен е срокът за три дейности по проект „Заедно можем да продължим“ в община Генерал Тошево
Децата от училището в село Лозенец са сред финалистите в игра за здраве
Децата от училището в село Лозенец са сред финалистите в игра за здравеЯндекс.Метрика