Начало >Добруджа >Общество

Общинските съветници за блок „Добрич”: Исках да гласувам, но нямах желание

18.12.2018 г. 12:14:57 ч.
/
Общинските съветници за блок „Добрич”: Исках да гласувам, но нямах желание
Общинският съвет на Добрич, или по-точно част от него, отново отложи гласуването на конкретно решение за блок „Добрич”. Въпреки че всеки един от съветниците започваше своето изказване с думите, че „блок Добрич е приоритет”, делата отново рязко се разминаха с думите. Предложението за поемане на дългосрочен дълг с цел финансиране на  реализацията на инвестиционен  проект „Изпълнение на строително-монтажни работи по довършване  на ЖБ „Добрич“ в размер до 2 500 000 лева, чрез провеждане на  процедура за избор на кредитна институция, бе отложено за януари.
Собствениците от блок „Добрич”, които присъстваха в пленарна зала напуснаха с думите: „Накрая няма да остане никой жив, за да види блока завършен”.
Най-точно ситуацията обобщи Герман Германов, който цитира един култов ром от предаването „Господари на ефира” – „Исках да гласувам, но нямах желание”.
Първото предложение по тази точка, дойде от бившия заместник-кмет Иван Колев, който предложи да не се поема нов общински дълг, тъй като това е една задача, която ще натовари допълнително общината. „Към момента общинският дълг е над 7 милиона и с този дълг ще отидем към 10 милиона дълг, които трябва да се погасяват от следващия кметски екип и общински съвет”, прояви загриженост Иван Колев. Затова той предложи парите за дострояването на блок „Добрич” да бъдат осигурявани от Общината на база преизпълнението на собствените приходи. Според него, това можело да стане при изготвянето на бюджета за 2019-а година. „Можем да заделим собствен ресурс – около милион и двеста триста хиляди. В рамките на година-две не е проблем да заделяме собствен ресурс, с който да обезпечим изграждането”, посочи той.
Оказа се обаче, че това предложение в пленарна зала се различава от направеното от Иван Колев по време на заседанията на постоянните комисии.
Заместник-кметът Елка Димова обясни, че преизпълнението на приходите не е в такъв размер, че да се разчита на това. А и няма гаранция, че догодина отново ще има такова преизпълнение.
Подобно на Иван Колев мнение изказа и Младен Матеев. „Няма как да вземем решение, чието изпълнение ще започне през следващия мандат. Не можем да го „натресем” на следващите след нас”, посочи Матеев.   
„Дългосрочните дългове са съвсем нормален финансов инструмент. Няма значение кой е мандатоносителят”, отговори Елка Димова.
Мая Димитрова изрази съмнение с предложената Количествено-стойностна сметка (КСС), която е от 2016 година.
Думата взе и друг от заместник-кметовете арх. Боян Коларов. „Има неразбиране на нашето предложение. Ние сме администрация, а не лицензиран строител или проектант. Не може да вземаме решения за промени в строителния обект. КСС е такава според съществуващите документи”, посочи Коларов.
С вземане на решение година за година е видно докъде се е стигнало. Явно този начин не е работел, за да влачим този случай над 30 години. Ако искаме да свършим работа, трябва да мислим и да действаме, а не само да говорим”, заяви Герман Германов.
Подкрепа изрази и Михаел Игнатов. „Хората искат конкретно решение, аз виждам, че ние сме поредният Общински съвет, който „тупа топката” да мине времето”, заяви Игнатов.
Елка Димова и Боян Коларов няколко пъти посочиха, че приемането на докладната е финансовият ангажимент, който Община Добрич трябва да декларира, и не означава, че заемът ще бъде изтеглен още утре.
Кметът Йордан Йорданов опита да направи кратко обобщение на дебатите, продължили повече от час. „Оказа се, че общинският съвет няма да работи през следващата една година. Бюджетът не е тържище, на което всеки „хвърля” милиони”, посочи кметът и обясни, че това е последното писмо, което Общината е получила от МРРБ. „Това е реалната възможност, която предлагаме. Ако искаме да свършим нещо, ще намерим решение, ако не – ще намерим оправдания”, завърши кметът.
Думата поиска и един от собствениците в блок «Добрич» Галин Йорданов: «Нека не разглеждаме блок „Добрич” като сграда, а като изгубената съдба на 3-4 поколения.  Хората бяха изкарани от къщите си за 24 часа, а чакаме вече 35 години. Всяко отлагане къса нервите на хората, част от тях вече не са между живите”, посочи Йорданов.
Думите и сълзите му обаче не трогнаха повече от половината общински съветници и казусът ще се решава на нова сесия, след още месец.
След почивка от 20 минути, докладната бе гласувана отново, по предложение на Михаел Игнатов, но резултатът отново бе същият.

Коментирайте
Подобни новини
Георги Атанасов – забравеният пети летец от Добрич, сражавал се във Втората световна война (ВИДЕО)
Георги Атанасов – забравеният пети летец от Добрич, сражавал се във Втората световна война (ВИДЕО)
Тя...жената!:Доц. д-р Нина Ненова - биотехнолог и селекционер (ВИДЕО)
Тя...жената!:Доц. д-р Нина Ненова - биотехнолог и селекционер (ВИДЕО)
Детска градина „Весела” отбелязва 45-годишнината си с изложба в Дом-паметника (ВИДЕО)
Детска градина „Весела” отбелязва 45-годишнината си с изложба в Дом-паметника (ВИДЕО)
Колекциите от кактуси и други сукуленти вече са експонирани на открито в Ботаническа градина - Балчик
Колекциите от кактуси и други сукуленти вече са експонирани на открито в Ботаническа градина - Балчик



Яндекс.Метрика