Общо 13 са подадените заявление за участие в реализацията на проекта АЕЦ "Белене"

20.08.2019 г. 14:11:38 ч.
/
Общо 13 са подадените заявление за участие в реализацията на проекта АЕЦ "Белене"
Общият брой на получените заявления за участие в реализацията на проекта АЕЦ "Белене" са 13. В това число седем са заявленията от компаниите, които желаят да участват като стратегически инвеститор в бъдещия проект. Това съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова на пресконференция в енергийното ведомство.
  Енергийният министър допълни, че две заявления съдържат искане за участие в проекта чрез доставка на оборудването и участие в структурирането на финансирането на проекта. Отделно от това четири са заявленията, които съдържат информация по отношение на желание за придобиване на миноритарен дял в проекта и сключване на договор за изкупуване на електрическа енергия. 
  Крайният 90-дневен срок за подаване на оферти за участие в реализацията на проекта АЕЦ "Белене" изтече вчера вечерта. Правителството започна процедурата за избор на стратегически инвеститор през май тази година в опит да придвижи спрения през 2012 г. проект. То определя като индикативен срок 22 май 2020 г., в който ще преговаря с компаниите, които са подали такова заявление за участие в процедурата.
  Заявления за стратегически инвеститор са подали руската държавна корпорация "Росатом", чрез своята дъщерна компания "Атоменергопром". Другото получено заявление е от корейската хидро и ядрена корпорация /Korea Hydro & Nuclear Power Co./. Заявление е получено и от компания, представлявана от "Бектрон риас техническо инженерство", която е регистрирана в Германия. Китайската национална ядрена корпорация /CNNC/ е подала своето заявление вчера. Заявления в процедурата за стратегически инвеститор са получените и от консорциумите, регистрирани в България - "Електроцентрала Белене 2019" и "АЕЦ Белене". Такова заявление е подала и българската компания "ИПК и УП ЕООД".
  Получени са две заявленията за участие в проекта чрез доставка на оборудване и доставка на финансиране. Френската компания "Фраматом" е заявила желание при структурирането на финансирането на проекта и доставката на системите за безопасност - електрически системи, системи за оборудване и контрол, отоплителна, вентилационна и климатични системи. Американската компания "Дженерал Електрик" също е заявила желание за участие при структурирането на финансирането на проекта. Тя има намерение да участва и като потенциален проектант и доставчик на различни пакети - основното оборудване на турбинна зала, компресорите, трансформаторите и друго електрическо евакуационно оборудване. 
  Четири са компаниите, които са заявили желание за придобиване на миноритарен дял и сключване на договор за изкупуване на електрическа енергия. Българската компания "Юропиан трейд оф енерджи" е депозирала интерес за изкупуване на електрическа енергия. Заявление за интерес за миноритарно участие и за изкупуване на електрическа енергия е подала компанията "Гранд Енерджи Дистрибюшън" ЕООД - България. Интерес за миноритарно участие е получен от "Атоменергоремонт" АД - България. От страна на Република Северна Македония вчера е постъпило заявление, която чрез своята електрическа компания желае да участва в реализацията на проекта АЕЦ "Белене". Желанието е това да стане с придобиване на миноритарен дял и чрез подписване на дългосрочен договор за изкупуване на електрическа енергия.
  От това, което виждаме като интерес по отношение на проекта, можем да кажем, че едни от големите световни лидери в областта на ядрената енергетика са заявили интерес за участие на проекта АЕЦ "Белене", каза Теменужка Петкова. Тя добави, че и световните лидери в производството на оборудване на атомни централи също са депозирали своя интерес. Според нея, освен намерението в осигуряването на оборудването, участието в структурирането на финансирането на проекта, е изключително сериозна заявка за това до колко сериозен е проектът АЕЦ "Белене".
  В условията към потенциалните инвеститори е записано, че проектът трябва да се осъществи на изцяло пазарен принцип - без договори за задължително изкупуване на енергията от българската държава, без преференциални цени за изкупуване на електрическата енергия, без договори за разлика, без предоставяне на държавни и на корпоративни гаранции или други непазарни механизми за гарантиране на инвестицията.
Снимка:cdn.marica.bg
Източник:БТА

Коментирайте
Подобни новини
Президентът се срещна с енергетиците, призова за отхвърляне на либерализацията на пазара на ток
Президентът се срещна с енергетиците, призова за отхвърляне на либерализацията на пазара на ток
Парламентът отстрани Росен Желязков като председател
Парламентът отстрани Росен Желязков като председател
Служебният кабинет осигури пълния размер на „украинската помощ“ за земеделските стопани
Служебният кабинет осигури пълния размер на „украинската помощ“ за земеделските стопани
На 26 април започва изплащането на великденските добавки за пенсионери
На 26 април започва изплащането на великденските добавки за пенсионери



Яндекс.Метрика