Начало >Добруджа >Регионални

Официално откриха изцяло обновените по проект читалища в Спасово и Кардам (ВИДЕО)

23.09.2020 г. 14:32:17 ч.
/
Официално откриха изцяло обновените по проект читалища в Спасово и Кардам (ВИДЕО)
Народните читалища „Отец Паисий-1897“ в село Спасово и „Пробуда – 1941“ в село Кардам, община Генерал Тошево днес бяха официално открити след като са изцяло обновени по трансграничния проект „Развитие на туристическия потенциал, опазване и популяризиране на общото наследство“, финансиран по Програма за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ V-A Румъния - България 2014-2020 г. Проектът, изпълняван от Община Генерал Тошево в партньорство с град Мурфатлар, Румъния, е на стойност 1 219 951 евро.
Водеща организация е Община Генерал Тошево, като общата стойност на проекта е 1 219 951 евро. От тях 610 006 евро са за българската община. Със средства по проекта е извършен ремонт и на сградата на музея в Ген. Тошево.
Специални гости на тържествата по откриването на читалищата в Спасово и Кардам бяха кметът на община Генерал Тошево Валентин Димитров, заместниците му Деян Димитров и Румен Мунтянов, както и изявени творци, които са участници в проявите на Националните културни празници „Албена“ 2020. Сред тях бяха Иван Гранитски, Стоян Райчевски, Любомир Котев, Боян Ангелов, Петър Андасаров, Атанас Звездинов.
По проект и на двете читалищни сгради е извършен ремонт на покривните конструкции, фасадите и дограмата, на залите и сцените, обновени са гримьорните, тоалетните и складовите помещения и др. Монтирани са климатични системи и са подменени ел. инсталациите на сградите. Осигурен е и достъп за хора с увреждания.
Средствата, вложени в обновяването на читалищната сграда в Спасово, са в размер на 375 528 лв.
Кметът на село Спасово и председател на читалищното настоятелство Адриан Симеонов благодари на Община Ген. Тошево за дългогодишните усилия за осъществяването на този ремонт, благодарение на който читалището, което на 123 години, е с нова визия.
Благодарност за активността и подкрепата от общинската администрация отправи и кметът на село Кардам Георги Николов. Той добави, че с така обновената материална база, имат всички предпоставки за развитие на по-активна читалищна дейност в селото.
Кметът на Община Ген. Тошево обясни, че с проект за ремонта на тези читалища Общината е кандидатствала няколко години подред докато се стигне до подписването на дългоочаквания договор.  
Картини, създадени по време на пленер в село Красен, подари Валентин Димитров на обновените читалища в Спасово и Кардам.
Гостуващите писатели и поети от културни празници „Алена“ 2020 дариха книги за читалищните библиотеки в двете добруджански села.
 
Репортаж Галина Бозукова и Стефан Калев

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
С празнична програма детска градина „Радост“ в с.Стефан Караджа ще отбележи  50 годишен юбилей
С празнична програма детска градина „Радост“ в с.Стефан Караджа ще отбележи 50 годишен юбилей
Десетки жители на Смолница и съседните села почетоха д-р Ивелин Тончев (ВИДЕО)
Десетки жители на Смолница и съседните села почетоха д-р Ивелин Тончев (ВИДЕО)
Десетки жители на Смолница и съседните села почетоха д-р Ивелин Тончев (СНИМКИ)
Десетки жители на Смолница и съседните села почетоха д-р Ивелин Тончев (СНИМКИ)
Определят съставите на секционните избирателни комисии в Община Добричка на 30 април
Определят съставите на секционните избирателни комисии в Община Добричка на 30 април



Яндекс.Метрика