Огромен недостиг на тесни специалисти и изпълнителски състав изпитва бизнесът в Добрич

22.05.2019 г. 14:44:20 ч.
/
Огромен недостиг на тесни специалисти и изпълнителски състав изпитва бизнесът в Добрич
79% от фирмите в областта изпитват недостиг на тесни специалисти, а 92% - на изпълнителски състав. Липсват кадри и за ръководен персонал при половината от представителите на бизнеса в Добричко. Това показват резултатите от проучване, извършено от Стопанска камара – Добрич. Те бяха представени по време на дискусионен форум, посветен на взаимодействието между бизнеса и образованието, проведен днес в Община Добрич. Участваха представители на фирми и училища от региона. Събитието бе организирано от Стопанска камара – Добрич с подкрепата и съдействието на Община Добрич.

Форумът бе открит от кмета Йордан Йорданов. Той заяви, че тази дискусия е първата стъпка към целта да се постигне симбиоза между местната власт, бизнеса и образованието. Йордан Йорданов добави, че такива форуми ще се провеждат и занапред в Добрич.

Липсата на кадри е основен проблем за бизнеса в страната. Това стана ясно от изказването на Радосвет Радев – председател на Българска стопанска камара. Според него проблемът основно се корени в ниския интерес на учениците към професиите в индустрията, тъй като да учиш професионално образование вече не е престижно, за което вина има цялата общество – политици, бизнес, медии.

Председателят на Стопанска камара – Добрич Николай Радев представи резултатите от проучване, извършено сред местния бизнес в периода от 10 април до 15 май. Анкетирани са 192 предприятия от област Добрич. На първо място като област на образованието, от която имат нужда, те посочват „Машинно инженерство“. Силен недостиг на кадри има и при специалностите „Електротехника, електроника и автоматизация“, „Материали и материалознание“, „Архитектура, строителство и геодезия“ и др. На въпроса „Съществуват ли във Вашия регион специализирани учебни паралелки в професионални направления, необходими за Вашата фирмена дейност?“ почти 42% от фирмите отговарят „Имаше, но бяха закрити“. 2/3 от бизнеса в областта изразява готовност да се включи в дуалното обучение, чрез осигуряване на стажове. 33% от фирмите пък биха се възползвали от възможността да наемат работници от страни извън Европейския съюз.

Петя Евтимова – ръководител на проекта за дуално обучение „Домино“ съобщи, че в него в Добрич са включени 3 училища с 5 паралелки, а бизнесът е представен от 11 фирми, в които учениците трупат практически опит.

Лектори на форума бяха още Галин Господинов – председател на Управителния съвет на Браншовата камара на дървообработващата и мебелната промишленост, инж. Марияна  Дражева – директор на Професионална гимназия по техника и строителство „Михаил Ломоносов“ - Добрич, Красимир Станев – изпълнителен директор на „Албена“ АД, Нели Апостолова – директор на Професионална гимназия по туризъм „Пейо Яворов“ - Добрич и др.

Коментирайте
Подобни новини
Как се бърка бетон?
Как се бърка бетон?
Не се очаква драстично поскъпване на българското море
Не се очаква драстично поскъпване на българското море
Оптимизирайте бизнеса си с Visa
Оптимизирайте бизнеса си с Visa
Земеделското министерство готви промени в Закона за арендата
Земеделското министерство готви промени в Закона за арендата



Яндекс.Метрика