Омбудсманът иска отмяна на матурите за 4-ти и 10-и клас

22.01.2021 г. 15:34:21 ч.
/
Омбудсманът иска отмяна на матурите за 4-ти и 10-и клас
Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до министъра на образованието Красимир Вълчев с настояване да бъдат отменени Националните външни оценявания в 4-ти и 10-и клас през настоящата учебна година. Повод за препоръката са жалби и подписки на родители до Ковачева, в които родителите посочват, че учениците повече от 5 месеца се обучават дистанционно и това се отразява на тяхната подготовка, а  усвояването на част от материала е недостатъчно задълбочено и няма как той да бъде наваксан.
Според родителите децата се нуждаят от подкрепа и от възможност да покажат знанията си в нормални учебни условия, а не в настоящата ситуация, посочва в препоръката си до просветния министър Диана Ковачева. Тя допълва, че „не малка част от първия учебен срок учениците са в онлайн обучение и в този смисъл резултатите на децата няма да са адекватни, защото онлайн обучението не е като присъственото“, пише още омбудсманът.
В сряда министърът на образованието Красимир Вълчев посочи, че засега не се планира отмяна на изпитите в 4-ти и 10-и клас, но ако ситуацията в страната, когато са датите на изпитите е кризисна, изпитите могат и да не се проведат. 
Същевременно онлайн петиция с искане за отмяна на изпитите след 10-и клас към момента събира над 14 000 гласа подкрепа, различни обаче са вижданията по темата на учители и директори. 
Според Стефани Любенова, десетокласничка в Профилирана езикова гимназия „Йоан Екзарх“ във Враца, националното външно оценяване след 10-и клас трябва да бъде отменено, тъй като в режим на дистанционно обучение, учениците не могат да се подготвят добре за него. Според Лариса Нешева, учител по математика в столичното 51-во училище „Елисавета Багряна“, отмяна на външното оценяване след 10-и клас не се налага. И според Нина Чанева, директор на 23-то СУ „Фредерик Жолио Кюри“ в София, отмяна на изпитите след 10-и клас към момента не е нужна.
Източник:БНР

Коментирайте
Подобни новини
Изхвърляме с 36% по-малко боклуци
Изхвърляме с 36% по-малко боклуци
Протест на представители на туристическия сектор, браншът е разделен
Протест на представители на туристическия сектор, браншът е разделен
Димитър Пенев се включва в политическата надпревара
Димитър Пенев се включва в политическата надпревара
Зам.-министър Жени Начева: Не е допустимо да се събират такси за поставяне на ваксина
Зам.-министър Жени Начева: Не е допустимо да се събират такси за поставяне на ваксинаЯндекс.Метрика