ООН: Пандемията от COVID-19 влошава световните конфликти

04.08.2020 г. 16:51:29 ч.
/
ООН: Пандемията от COVID-19 влошава световните конфликти
Пандемията на коронавирус влошава хуманитарната ситуация в най-смъртоносните конфликти в света и заплашва да отключи икономическо опустошение, което ще засили насилието, предупреждават дипломатите и експертите на Организацията на обединените нации, предаде AFP. 
COVID-19 възпрепятства програмите за помощ, отклонява вниманието и ресурсите на основните сили, които се борят със смъртоносния вирус и намалява паричните преводи към вече нестабилните икономически изтощителни икономики, казват те.
"Има много високо ниво на безпокойство, че икономическото му въздействие ще предизвика повече разстройство, повече конфликти", заяви експертът на ООН в Ню Йорк Ричард Гоуан.
"Все още сме само в началото на доста дълга драма", каза той.
Призивът на генералния секретар на ООН Антонио Гутериш за глобално прекратяване на огъня през март мина до голяма степен остана без внимание, тъй като битките продължават да бушуват в горещи точки като Йемен, Либия и Сирия.
Заключването ограничава движението на пратеници, мироопазващи войски и неправителствени агенции, възпрепятства усилията за посредничество и възпрепятства разпространението на отчаяно необходимата помощ на все по-уязвимите цивилни граждани.
"Гладът отново е на хоризонта. Конфликтът отново ескалира. Икономиката отново е в раздразнение. Хуманитарните агенции отново са почти счупени. И тогава новите проблеми - Covid-19 се разпространяват извън контрол", каза последният шеф на ООН за подпомагане Марк Лоукок.
Британският дипломат заяви пред Съвета за сигурност на ООН, че коронавирусната криза е намалила паричните преводи, което отдавна е спасителен план за Йемен, с цели 70 на сто.
Снимка:dobrudjabg.com
Източник:News.bg

Коментирайте
Подобни новини
Армения обяви военно положение
Армения обяви военно положение
17 души блокирани в китайска мина
17 души блокирани в китайска мина
В Швейцария гласуват дали да се откажат от свободното движение в ЕС
В Швейцария гласуват дали да се откажат от свободното движение в ЕС
Земетресение от над 5 по Рихтер в Егейско море усетено и у нас
Земетресение от над 5 по Рихтер в Егейско море усетено и у насЯндекс.Метрика