Опазени са двете основни кули на "Нотр Дам"

16.04.2019 г. 09:29:29 ч.
/
Опазени са двете основни кули на "Нотр Дам"
Овладян е пожарът, обхванал катедралата "Нотр Дам" в Париж вчера вечерта, съобщиха френски медии. Огънят унищожи почти целия покрив на катедралата и причини рухването на нейния шпиц, висок 93 метра. Опазени са двете основни кули, емблема на сградата, откъдето туристи имаха възможност да разгледат града.   Един пожарникар е пострадал сериозно при гасенето. Повече от 400 огнеборци са участвали в овладяването на стихията. Френският президент Еманюел Макрон беше на мястото на пожара и обеща сградата да бъде възстановена.
"Казвам това напълно сериозно тази вечер. Ще построим отново тази катедрала заедно. Без съмнение това е част от френската съдба и мисия, която ще имаме през следващите години. Но аз съм отдаден на нея. Още утре ще започне  кампания и ще призовем най-великите таланти, които ще допринесат за възстановяването на Нотр Дам. Защото това е каквото очакват французите, това заслужава нашата история, защото това е нашата съкровена съдба".
Парижката прокуратура каза, че за момента пожарът се разглежда като нещастен случай и се изключва вероятността за палеж.
Светът съчувства на Франция след гигантския пожар. "Всички парижани плачат тази вечер", бяха думите на кмета на града Ан Идалго след изгарянето на храма пред безпомощния и съкрушен Париж. За час пламъците погълнаха готическия връх на катедралата, камбанарията и покрива. Огънят проникна и в двете централни кули. Вероятно е напълно унищожена дървената вътрешност, многовековната резба. Пожарът е бил извънредно труден за овладяване според изявленията на противопожарната охрана, въпреки огромните й усилия да спаси "Нотр Дам". Няма пострадали хора. Кварталът и близката болница бяха евакуирани.
Прокуратурата започна разследване за причините за пожара, тръгнал от горните тавански помещения, където е протичал ремонт. От тях не е останало нищо, но се очаква версията за умишлен палеж да бъде отхвърлена.
Апокалиптичните картини на изгарящия символ на Франция обиколиха света, който отговаря със съчувствие и съкрушение.
"Мислите ми са с всички французи и с целия католически свят. Един от символите на Европа - катедралата “Нотр Дам”, гори!", написа премиерът Бойко Борисов по повод пожара. "Ужасно е да гледаш как 8 века история изчезват пред очите ти. Кураж на всички парижки пожарникари, които тази вечер полагат всички усилия да съхранят това богатство", написа в собствения си профил министър-председателят. 
Най-ценните артефакти, пазени в катедралата "Нотр Дам", са били спасени от избухналия пожар, съобщи АФП. Короната от тръни и туниката на канонизирания за светец крал на Франция от 13-ти век Луи IX са на сигурно място, обяви ректорът на "Нотр Дам" Патрик Шове. Според ръководителя на Събранието на епископите на Франция Ерик де Мулен-Бофор възстановяването на щетите от пожара в световноизвестния готически храм "ще отнеме години". Специалисти се опасяват за състоянието на органа, на витражите и за някои ценни картини. 
Пожарната служба обяви, че около две трети от сложната, дървена конструкция на покрива на "Нотр Дам", известна като "Гората", се е срутила в резултат на огъня. Още днес започва събирането на пари от френските граждани чрез дарителска кампания. Пино, една от най-богатите фамилии във Франция, вече обеща 100 милиона евро за каузата. Фамилията са собственици на футболния отбор Рен. 
Преди по-малко от месец, на 17 март, избухна пожар в парижката историческа църква "Сен Сюлпис", в която са снимани сцени от филма „Шифърът на Леонардо”. Църквата е втора по големина след опожарената снощи "Нотр Дам". Огънят бързо беше потушен, но все още няма резултати от разследването на причините, предизвикали пожара.
Снимка:static.bnr.bg
Източник:БНР

Коментирайте
Подобни новини
Сирия: Израел въоръжава терористи
Сирия: Израел въоръжава терористи
Борис Джонсън: Моето обещание е да излезем от ЕС на 31 октомври, със или без споразумение
Борис Джонсън: Моето обещание е да излезем от ЕС на 31 октомври, със или без споразумение
Иран поиска САЩ да спрат икономическата война срещу Техеран
Иран поиска САЩ да спрат икономическата война срещу Техеран
Джереми Хънт хвърля ръкавицата: Борис Джонсън се държи като страхливец!
Джереми Хънт хвърля ръкавицата: Борис Джонсън се държи като страхливец!Яндекс.Метрика