Опазени са двете основни кули на "Нотр Дам"

16.04.2019 г. 09:29:29 ч.
/
Опазени са двете основни кули на "Нотр Дам"
Овладян е пожарът, обхванал катедралата "Нотр Дам" в Париж вчера вечерта, съобщиха френски медии. Огънят унищожи почти целия покрив на катедралата и причини рухването на нейния шпиц, висок 93 метра. Опазени са двете основни кули, емблема на сградата, откъдето туристи имаха възможност да разгледат града.   Един пожарникар е пострадал сериозно при гасенето. Повече от 400 огнеборци са участвали в овладяването на стихията. Френският президент Еманюел Макрон беше на мястото на пожара и обеща сградата да бъде възстановена.
"Казвам това напълно сериозно тази вечер. Ще построим отново тази катедрала заедно. Без съмнение това е част от френската съдба и мисия, която ще имаме през следващите години. Но аз съм отдаден на нея. Още утре ще започне  кампания и ще призовем най-великите таланти, които ще допринесат за възстановяването на Нотр Дам. Защото това е каквото очакват французите, това заслужава нашата история, защото това е нашата съкровена съдба".
Парижката прокуратура каза, че за момента пожарът се разглежда като нещастен случай и се изключва вероятността за палеж.
Светът съчувства на Франция след гигантския пожар. "Всички парижани плачат тази вечер", бяха думите на кмета на града Ан Идалго след изгарянето на храма пред безпомощния и съкрушен Париж. За час пламъците погълнаха готическия връх на катедралата, камбанарията и покрива. Огънят проникна и в двете централни кули. Вероятно е напълно унищожена дървената вътрешност, многовековната резба. Пожарът е бил извънредно труден за овладяване според изявленията на противопожарната охрана, въпреки огромните й усилия да спаси "Нотр Дам". Няма пострадали хора. Кварталът и близката болница бяха евакуирани.
Прокуратурата започна разследване за причините за пожара, тръгнал от горните тавански помещения, където е протичал ремонт. От тях не е останало нищо, но се очаква версията за умишлен палеж да бъде отхвърлена.
Апокалиптичните картини на изгарящия символ на Франция обиколиха света, който отговаря със съчувствие и съкрушение.
"Мислите ми са с всички французи и с целия католически свят. Един от символите на Европа - катедралата “Нотр Дам”, гори!", написа премиерът Бойко Борисов по повод пожара. "Ужасно е да гледаш как 8 века история изчезват пред очите ти. Кураж на всички парижки пожарникари, които тази вечер полагат всички усилия да съхранят това богатство", написа в собствения си профил министър-председателят. 
Най-ценните артефакти, пазени в катедралата "Нотр Дам", са били спасени от избухналия пожар, съобщи АФП. Короната от тръни и туниката на канонизирания за светец крал на Франция от 13-ти век Луи IX са на сигурно място, обяви ректорът на "Нотр Дам" Патрик Шове. Според ръководителя на Събранието на епископите на Франция Ерик де Мулен-Бофор възстановяването на щетите от пожара в световноизвестния готически храм "ще отнеме години". Специалисти се опасяват за състоянието на органа, на витражите и за някои ценни картини. 
Пожарната служба обяви, че около две трети от сложната, дървена конструкция на покрива на "Нотр Дам", известна като "Гората", се е срутила в резултат на огъня. Още днес започва събирането на пари от френските граждани чрез дарителска кампания. Пино, една от най-богатите фамилии във Франция, вече обеща 100 милиона евро за каузата. Фамилията са собственици на футболния отбор Рен. 
Преди по-малко от месец, на 17 март, избухна пожар в парижката историческа църква "Сен Сюлпис", в която са снимани сцени от филма „Шифърът на Леонардо”. Църквата е втора по големина след опожарената снощи "Нотр Дам". Огънят бързо беше потушен, но все още няма резултати от разследването на причините, предизвикали пожара.
Снимка:static.bnr.bg
Източник:БНР

Коментирайте
Подобни новини
Русия и Китай ще си сътрудничат в създаването на ваксина срещу COVID-19
Русия и Китай ще си сътрудничат в създаването на ваксина срещу COVID-19
Испания отвори нощните клубове, но забрани танците
Испания отвори нощните клубове, но забрани танците
НАТО подготвя план за действие при втора вълна на COVID-19
НАТО подготвя план за действие при втора вълна на COVID-19
CNN: Руски тролове, базирани в Гана, подклаждат протестите в САЩ
CNN: Руски тролове, базирани в Гана, подклаждат протестите в САЩЯндекс.Метрика