ОПЕК: Приключи златният век на добив на шистов петрол в САЩ

03.12.2019 г. 12:59:30 ч.
/
ОПЕК: Приключи златният век на добив на шистов петрол в САЩ
Министрите на Организацията на страните износителки на петрол смятат, че "златният век" на производството на шистов петрол в САЩ е приключил. Това съобщи агенция Блумбърг, позовавайки се на източници в ОПЕК.
Според членовете организацията през 2020 г. растежът в производството на шистов петрол в САЩ ще се забави в сравнение с предходния период.
Същата оценка, изтъква агенцията, имат и търговците на петрол. Анализаторите на Vitol Group очакват, че производството на петрол в САЩ от декември 2019 г. до декември 2020 г. ще се увеличи със 700 хиляди барела на ден, в сравнение с увеличение от 1,1 милиона барела от края на 2018 г. до края на 2019 г.
Забавянето на растежа обаче не означава неговото отсъствие. Докато американските независими компании, които добиват шистов нефт, обявяват намаляване на разходите, големите играчи вероятно ще продължат да увеличават производството си, отбелязва Блумбърг.
Освен това най-големият проблем за страните от ОПЕК не е американският шистов нефт, а цялостното увеличение на производството на черно злато в страни като Бразилия и Норвегия, подчертава агенцията.
Споразумението на ОПЕК и редица страни извън организацията (ОПЕК +) за намаляване на добива на петрол е в сила от началото на 2017 г. Действието му многократно се удължава и условията са се променили.
В момента споразумението предвижда намаляване на производството с 1,2 милиона барела на ден от нивото от октомври 2018 г., от които 228 хиляди барела са в Русия, и е валидно до края на март 2020 г.
Следващата среща на представители на страните от ОПЕК +, на която трябва да се обсъди въпросът за разширяване на споразуменията, е насрочена за 5-6 декември./БГНЕС
Снимка:pbs.twimg.com
Източник:БГНЕС

Коментирайте
Подобни новини
Затвориха училища заради мръсен въздух в Иран
Затвориха училища заради мръсен въздух в Иран
Срещата за климата в Мадрид приключи без резултат
Срещата за климата в Мадрид приключи без резултат
Немски депутати: ЕС да изгради центрове за бежанци на външните граници на Съюза
Немски депутати: ЕС да изгради центрове за бежанци на външните граници на Съюза
Джереми Корбин пое отговорност за поражението на изборите
Джереми Корбин пое отговорност за поражението на изборитеЯндекс.Метрика