Начало >Добруджа >Култура

Оркестърът на Военноморските сили с концерт в Добрич

06.08.2013 г. 09:24:00 ч.
/ ИА Добруджа
Оркестърът на Военноморските сили с концерт в Добрич
В рамките на Лятната музикална програма на открито гражданите и гостите на Добрич ще имат възможност да се насладят на концерта на Представителния духов оркестър на Военноморските сили, посветен на Празника на българските военни моряци. Концертът ще се състои на 7 август от 19.00 ч. в Градски парк "Свети Георги" /зад Шадравана/.
Военният ни флот е създаден на 12-ти август 1879 година в град Русе. В онзи паметен ден преди 134 години над корабите и катерите се развяват българските флагове. Усъвършенстван и модернизиран според възможностите и приоритетите на държавата, флотът и днес остава верен на предназначението си - да гарантира националния суверенитет във водните пространства на България.
Оркестърът на Военноморските сили е създаден през 1884 г. към Дунавската флотилия в град Русе. За официална дата на създаването му е приет 28 февруари 1884 г. с назначаването на Франц Минарик за капелмайстор. Следват години на забележително развитие под диригентската палка на няколко диригенти - чехи.
През 1899 год. флотското командване се установява във Варна. Заедно с него се премества и оркестърът. Още с пристигането си във Варна, наред с участията си във всички военни церемонии, оркестърът активно се включва в обществения и културен живот на града.
Първият българин, който през 1920-та поема ръководството на флотския оркестър, е Александър Наумов. Общо 18 души са държали диригентската палка.
Първата задгранична изява на оркестъра е в град Севастопол, Русия, на борда на яхтата ,,Александър I" още в годината на създаването му. Следват участия в Румъния, Гърция, Украйна и Унгария. През месец октомври 1930 г. Флотският оркестър, вече в състава на Морската учебна част, е командирован до Италия и пътува на борда на парахода „Цар Фердинанд" за сватбата на Н.В. Цар Борис III с италианската принцеса Джованна Савойска. През 1938 г. умира създателят на съвременната турска държава – Мустафа Кемал Ататюрк. За церемонията по погребението на турския държавен глава в Анкара е изпратена официална делегация, водена от министъра на войната генерал-майор Теодоси Даскалов, в чийто състав, освен официалните лица, участват почетен караул и Флотският оркестър.
От 2000 г. до сега Представителният духов оркестър на ВМС многократно участва в международни фестивали на военните оркестри и концертни турнета в Белгия, Франция, Италия, Швейцария, Турция и Германия.
Оркестърът е постоянен участник в национални, военни, религиозни и други празници и ритуали, изнася концерти в крайбрежните градове и вътрешността на страната.
От 1997 г. диригент на оркестъра е капитан III ранг Мирослав Трифонов - възпитаник на военно-диригентския факултет на Московската държавна консерватория. За помощник - диригент през 2000 г. е назначен капитан Георги Зайранов - завършил Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в гр. Пловдив.
Репертоарът на Представителния духов оркестър на Военноморските сили включва творби от Росини, Вебер, Верди, Сметана, Дворжак, Моцарт, Бетовен, Щраус, Чайковски, Добри Христов, Петко Стайнов, Александър Райчев, Панчо Владигеров и много оркестрови разработки от съвременни автори на джазова, поп и рок и музика.
В програмата на концерта ще чуете произведения на: Йохан Щраус, Блез Синклер, Ранди Нюман - на когото принадлежат музикалните партитури на десетки киноленти, неостаряващата мелодия „Тико, Тико" на Зекуиня де Абреу, Дико Илиев, Любомир и Пипков и други.


Коментирайте
Подобни новини
Арт център „Палитра“ възстановява своите дейности (ВИДЕО)
Арт център „Палитра“ възстановява своите дейности (ВИДЕО)
ПФА „Добруджа” се завръща към нормален ритъм на работа (ВИДЕО)
ПФА „Добруджа” се завръща към нормален ритъм на работа (ВИДЕО)
Празнично литературно четене на открито постави началото на честванията по повод 24 май
Празнично литературно четене на открито постави началото на честванията по повод 24 май
РБ „Дора Габе“ с виртуална разходка и и виртуална поредица "70 години – 70 послания"
РБ „Дора Габе“ с виртуална разходка и и виртуална поредица "70 години – 70 послания"Яндекс.Метрика