Оставката на шефа на БНБ - една от целите на комисията "КТБ"

24.03.2015 г. 12:28:00 ч.
/ ИА Добруджа
Оставката на шефа на БНБ - една от целите на комисията "КТБ"
Председателят на временната анкетна комисия за проверка на фактите около КТБ Десислава Атанасова призова гуверньора на Централната банка Иван Искров да си подаде оставката.
Една от целите на комисията е да изработи законодателни промени, с които смяната на Искров да стане възможна, съобщава БНР.
В момента в БНБ няма титуляр с ресор "Банков надзор". Цветан Гунев бе отстранен именно заради кризата с КТБ през юни миналата година. Оттогава временно управляваща ресора е Нели Кордовска
От есента на миналата година няколко пъти вече друг депутат от ГЕРБ - председателят на комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова призовава за оставката на Искров.
Днес комисията ще проведе първото си заседание и се очаква на него да се направи преглед на фактите и обстоятелствата, свързани с действията на държавните органи и институции, чиято задача е да предотвратят източването на КТБ и да упражняват контрол над дейността й. В този смисъл по заседанието ще се разгледа доклад на БНБ. Припомняме, в годишния отчет на БНБ публичната информация, разпространена предимно чрез медии, беше посочена като основна причина за възникване на казуса около КТБ през лятото на 2014 година.
Обхватът на проверката, която ще бъде правена от временната комисия, е периодът от 2009-а до 2014 година, а комисията ще работи три месеца.
Членът на комисията от БСП Филип Попов, заяви, че са имали предложение списъкът със синдиците да бъде публичен и да се публикува на сайта на БНБ.
По закон синдиците обаче се назначават от съда по предложение на Фонда за гарантиране на вземанията и те могат да бъдат заменени по всяко време или от фонда, или по предложение на финансовия министър.
Днес промените в Закона за банковата несъстоятелност ще излязат в Държавен вестник и да бъдат избрани временните синдици.

Източник:News.bg

Коментирайте
Подобни новини
Кунчев: Маските ще останат задължителни много дълго време
Кунчев: Маските ще останат задължителни много дълго време
Спасовден e, капка дъжд е равна на жълтица
Спасовден e, капка дъжд е равна на жълтица
Борисов обеща да събори старата сграда и да строи нова детска болница
Борисов обеща да събори старата сграда и да строи нова детска болница
Правителството възложи на „Български пощи“ разпространението на вестници за срок от 10 години
Правителството възложи на „Български пощи“ разпространението на вестници за срок от 10 годиниЯндекс.Метрика