Начало >Добруджа >Криминални

Осъдиха мъж за злоупотреба с доверие при сключване на 14 сделки със земя

16.04.2019 г. 11:05:10 ч.
/
Осъдиха мъж за злоупотреба с доверие при сключване на 14 сделки със земя
Мъж от Пловдив е осъден условно на 1 година „лишаване от свобода“ с 3-годишен изпитателен срок и глоба от 100 лева за злоупотреба с доверие. Присъдата е постановена от Районен съд - Каварна и беше изцяло потвърдена от състав на Окръжния съд в Добрич.
         46-годишният подсъдим е признат за виновен в това, че за периода от 26 февруари до 28 юни 2007г. в Каварна, като пълномощник на търговско дружество, е злоупотребил с гласуваното му доверие при сключване на 14 сделки с недвижими имоти. От действията на мъжа е последвала значителна щета за дружеството в размер общо на 2 188 141 лева.
Подсъдимият бил упълномощен от ощетеното дружество да купува земеделски земи от различни собственици в района на Каварна и Шабла. При сключване на сделките той договарял приемлива за продавачите цена, а после съзнателно вписвал в нотариалните актове по-високи цени на закупуваните имоти. Налице била предварителна договорка с продавачите да предават на подсъдимия или на лице, посочено от него, разликата между записаните в нотариалните актове суми и договорените с тях цени. Мотивирани от това да приключат успешно сделките продавачите изпълнили поставеното им условие.
         Окръжният съд счете за установено, че по този начин мъжът съзнателно е действал против законните интереси на дружеството, от което са причинени значителни имуществени вреди за фирмата. Щетата се изразява в разликата между сумите, които били реално получени от продавачите и тези вписани в нотариалните актове и изплатени от дружеството.
         Първата съдебна инстанция е достигнала до аналогични фактически и правни изводи, в резултат на което е постановила правилна и законосъобразна присъда, посочва в решението си съдът. Съдебният състав приема, че и наложеното на мъжа наказание правилно е било съобразено с чистото му съдебно минало и оказаното от него съдействие в хода на разследването. С тези мотиви Окръжен съд - Добрич потвърди изцяло присъдата на Районния съд в Каварна. Подсъдимият ще плати и направените по делото разноски в общ размер 5 962.75 лева.
         Постановеното решение не подлежи на обжалване.
Източник:Пресцентър Окръжен съд

Коментирайте
Подобни новини
Една година затвор  за 20-годишен добричлия, държал наркотици с цел разпространение
Една година затвор за 20-годишен добричлия, държал наркотици с цел разпространение
След сигнал на гражданин хванаха извършител на незаконна сеч край Добрич
След сигнал на гражданин хванаха извършител на незаконна сеч край Добрич
Шест месеца затвор за мъж от Каварна за хулиганство
Шест месеца затвор за мъж от Каварна за хулиганство
Съдят румънец, избегнал плащането на данъци за 97 коли в община Генерал Тошево
Съдят румънец, избегнал плащането на данъци за 97 коли в община Генерал ТошевоЯндекс.Метрика