Начало >Добруджа >Криминални

Осъдиха мъж за злоупотреба с доверие при сключване на 14 сделки със земя

16.04.2019 г. 11:05:10 ч.
/
Осъдиха мъж за злоупотреба с доверие при сключване на 14 сделки със земя
Мъж от Пловдив е осъден условно на 1 година „лишаване от свобода“ с 3-годишен изпитателен срок и глоба от 100 лева за злоупотреба с доверие. Присъдата е постановена от Районен съд - Каварна и беше изцяло потвърдена от състав на Окръжния съд в Добрич.
         46-годишният подсъдим е признат за виновен в това, че за периода от 26 февруари до 28 юни 2007г. в Каварна, като пълномощник на търговско дружество, е злоупотребил с гласуваното му доверие при сключване на 14 сделки с недвижими имоти. От действията на мъжа е последвала значителна щета за дружеството в размер общо на 2 188 141 лева.
Подсъдимият бил упълномощен от ощетеното дружество да купува земеделски земи от различни собственици в района на Каварна и Шабла. При сключване на сделките той договарял приемлива за продавачите цена, а после съзнателно вписвал в нотариалните актове по-високи цени на закупуваните имоти. Налице била предварителна договорка с продавачите да предават на подсъдимия или на лице, посочено от него, разликата между записаните в нотариалните актове суми и договорените с тях цени. Мотивирани от това да приключат успешно сделките продавачите изпълнили поставеното им условие.
         Окръжният съд счете за установено, че по този начин мъжът съзнателно е действал против законните интереси на дружеството, от което са причинени значителни имуществени вреди за фирмата. Щетата се изразява в разликата между сумите, които били реално получени от продавачите и тези вписани в нотариалните актове и изплатени от дружеството.
         Първата съдебна инстанция е достигнала до аналогични фактически и правни изводи, в резултат на което е постановила правилна и законосъобразна присъда, посочва в решението си съдът. Съдебният състав приема, че и наложеното на мъжа наказание правилно е било съобразено с чистото му съдебно минало и оказаното от него съдействие в хода на разследването. С тези мотиви Окръжен съд - Добрич потвърди изцяло присъдата на Районния съд в Каварна. Подсъдимият ще плати и направените по делото разноски в общ размер 5 962.75 лева.
         Постановеното решение не подлежи на обжалване.
Източник:Пресцентър Окръжен съд

Коментирайте
Подобни новини
Млада жена е задържана за шофиране след употреба  на амфетамин и метамфетамин
Млада жена е задържана за шофиране след употреба на амфетамин и метамфетамин
Задържаха мъж за притежание на канабис и амфетамин
Задържаха мъж за притежание на канабис и амфетамин
Катастрофа между лека кола и мотоциклет по околовръстния път на Добрич
Катастрофа между лека кола и мотоциклет по околовръстния път на Добрич
Мотоциклетист е пострадал при катастрофа в Добрич
Мотоциклетист е пострадал при катастрофа в Добрич



Яндекс.Метрика