Начало >Добруджа >Общество

От 1-ви октомври от ЖП гара Добрич ще пътувате само с автобуси (ВИДЕО)

29.09.2020 г. 16:54:30 ч.
/
От 1-ви октомври от ЖП гара Добрич ще пътувате само с автобуси (ВИДЕО)
В следващия един месец от жп гара Добрич няма да потеглят влакове. Това видя екип на МГ “Добруджа“ като разлепено съобщение пред бюрото за билети на гарата. Оказва се, че  и досега пътниците биват превозвани с автобуси до желаната дестинация и от там, ако се налага продължават с влак до по-далечни гари в страната. Заповед от БДЖ “Пътнически превози“ е получена на гара Добрич за това,  че от 1 октомври до 31 октомври всички пътници ще се транспортират с автобуси. Никой от жп служителите не пое отговорност на застане пред камерата на МГ “Добруджа“, за да оповести промяната и причината за спирането на влаковете. Запознати твърдят, че двете мотриси "Сименс" и локомотивът, който превозва пътници до гара Повеляново, са развалени. Официално съобщение обаче няма. Опитите да се свържем с пресцентъра на БДЖ, също не дадоха резултат.

Пред камерата ни застана единствено изпълнителят на  поръчката за извънреден превоз управителят на „Пътнически превози“ ЕООД  Валентин Василев. От него научаваме за подписан договор между БДЖ “Пътнически превози" и автобусната фирма за пълен график на превоз в продължение на един месец. Това и досега се е случвало, посочва Василев, но в случаи на непредвидени аварии.  Понякога ръководителите на „Пътнически превози са събуждани и през нощта, за да се изискат автобуси за съответно направление. В този случай, когато периодът за превози е строго определен, от фирмата подготвят поне четири автобуса на разположение на жп транспорта. Парадоксът е пълен. Искаш да пътуваш с влак, но се качваш на автобус.  За решението си от БДЖ “Пътнически превози“ не са уведомили гражданството. Дали това е само организационнен пропуск или стил на работа на единствения ни железопътен превозвач, всеки сам ще прецени.
„За нас сега е по-лесно, можем да си организираме графика и транспорта и ще се справим“, категоричен е  Валентин Василев.

Какво ще се случи със железничарите? Този въпрос стои отворен. По непотвърдена информация ще ги накарат да вземат платени или неплатени отпуски. Под въпрос е и временният срок за тази промяна. Най-дълго продължава временното, гласи народната мъдрост. Добрич от много години се бори за връзката си със столицата посредством влак. Имало е моменти на пълно откъсване, но възстановяването става до дни, до седмици. Сега първоначално за месец и не се знае, колко ще продължи временното.
 
Репортаж на Севдалина Сарандева и Стефан Калев
Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
5 дни  до крайния срок за набиране на преброители и контрольори за предстоящото Преброяване
5 дни до крайния срок за набиране на преброители и контрольори за предстоящото Преброяване
Нисковъглехидратни сладкиши и билкови тинктури – новите предложения на фермерското изложение днес (ВИДЕО)
Нисковъглехидратни сладкиши и билкови тинктури – новите предложения на фермерското изложение днес (ВИДЕО)
Център за временно настаняване – алтернатива за бездомните през зимата в Добрич (ВИДЕО)
Център за временно настаняване – алтернатива за бездомните през зимата в Добрич (ВИДЕО)
Директорите на училища ще могат да предлагат обучение от разстояние
Директорите на училища ще могат да предлагат обучение от разстояниеЯндекс.Метрика