Начало >Добруджа >Общество

От инспектората по образование очакват да не се затварят училища поне до Нова година (ВИДЕО)

27.10.2020 г. 13:49:14 ч.
/
От инспектората по образование очакват да не се  затварят училища поне до Нова година  (ВИДЕО)
Повишена заболеваемост се наблюдава сред учителите в област Добрич, но на фона на останалите райони, при нас е спокойно уверява временно управляващият РУО-Добрич Петър Петров-старши експерт. Петима учители са дали положителен тест, а общо карантинираните заради КОВИД-19 са 17 учители. Като проблем, педагозите от управлението определят заместването на излезлите временно от училище  преподаватели.

На този етап в област Добрич няма рискови училища, само в една детска градина на територията на гр. Добрич има проблем с персонала, казва Петър Петров. Припомняме в ДГ-12 „Щурче“ бяха регистрирани шестима заболели. Четирима ученици са с положителен за коронавирус тест, останалите които са карантинирани са контактни. 39 се водят карантинираните в СУ “Йордан Йовков“ в Тервел. Огнище е имало и в ПГ“Транспорт и обслужване“, но вече е отшумял процесът.
Всички карантинирани и заболели от КОВИД-19 от РУО-Добрич са вече на работа, с изключение на началника на инспектората Жоро Тошков, който все още е в болнични.

Още от началото на учебната година всяко училище подготви план за дистанционно обучение, припомня Петър Петров. Всички училища в областта имат готовност да действат от днес за утре или от присъствена форма да минат към електронна среда.
Във връзка с разпореждането на МОН всеки директор да може да поиска затваряне на училище, експертът смята, че до масови заповеди няма да се стигне. Условието е да има над 20% заболеваемост сред учениците, като първи дистанционно могат да минат учениците от горните курсове.

Само един сигнал е постъпил в РУО за  училище, където няма топла вода, но проблемът е решен още в почивните дни. Училищните коридори и стаите на два-три часа се дезинфекцират. Не е имало оплаквания от алергични действия на препаратите, посочва Петров. Това обаче не е изключено тъй като има списък с препоръчани от РЗИ препарати.
Проблем остава и ползването на маски за преподавателите, но те го решават със заместване от големи  шлемове тъй като малките са забранени в училищните среди.
От РУО-Добрич се надяват до Нова година поне да следват присъствената форма на обучение и да няма затворени училища, тъй като до момента данните не будят тревога. „Наблюденията ни са, че децата малко боледуват от КОВИД, но как ще бъде с грипа, не мога да прогнозирам“, казва Петър Петров.

Репортаж на Севдалина Сарандева и Стефан Калев

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Възпитаник на гимназията по туризъм в Добрич със сребърен медал от националното състезание по професии
Възпитаник на гимназията по туризъм в Добрич със сребърен медал от националното състезание по професии
Нивото на безработица през март в област Добрич е 5,74%
Нивото на безработица през март в област Добрич е 5,74%
Времето в петък
Времето в петък
Издателство Клет България  провежда  информационно събитие  в Добрич
Издателство Клет България провежда информационно събитие в Добрич



Яндекс.Метрика