Пактът за миграцията на ООН одобрен в Мароко, България не присъства

10.12.2018 г. 16:18:30 ч.
/
Пактът за миграцията на ООН одобрен в Мароко, България не присъства
Глобалният пакт на ООН за миграцията беше одобрен официално днес на междуправителствената конференция в Маракеш, Мароко с участието на около 150 страни, предаде Франс прес, цитирана от БТА.
Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова "да не се поддаваме на страха, нито на фалшивите информации" за миграцията. В реч при откриването на дебатите той порица множеството лъжи за пакта, предизвикал критиките на националистите и на поддръжниците на затварянето на границите.
Споразумението цели да засили международното сътрудничество с цел "сигурна, редовна и законна" миграция. Предстои то да бъде одобрено от Общото събрание на ООН на 19 декември.
Очакваше се конференцията в Маракеш да бъде чисто формален етап в този процес, но предвид страстите, които предизвика пактът, петнайсетина държави обявиха, че се оттеглят или замразяват своето решение, отбелязва Франс прес.

Близо 160 от 193-те страни членки на ООН присъстват в Маракеш. Стотина са представени на равнище държавни или правителствени ръководители или министри. Засега все още не са известни подробности за участниците, защото няма официален списък.

България, Италия, Австрия, Унгария, Полша, Чехия, Словакия, Естония, Латвия, Швейцария, Австралия, Израел и Доминиканската република решиха да не отидат в Маракеш. САЩ се изтеглиха от изготвянето на пакта с аргумента, че той съдържа разпоредби, които противоречат на имиграционната политика на Доналд Тръмп.
Глобалният пакт за миграцията е необвързващ. Той съдържа принципи - защита на правата на човека, на децата, признаване на националния суверенитет - и излиза с предложения в помощ на страните, които се сблъскват с миграцията. Те включват обмен на опит и информация, както и интегриране на мигрантите. Пактът забранява произволното задържане на мигранти и разрешава арестите само в краен случай, посочва Франс прес.
Защитниците на правата на човека смятат текста за недостатъчен, особено по отношение на достъпа на мигрантите до хуманитарна помощ и основни услуги. Според противниците обаче пактът насърчава неконтролираните миграционни потоци.
Снимка:cache1.24chasa.bg
Източник:24 часа

Коментирайте
Подобни новини
"Бритиш еъруейз" отказа среща с властите за карантината по летищата
"Бритиш еъруейз" отказа среща с властите за карантината по летищата
Всички живи президенти на САЩ осъдиха расизма и неравенството
Всички живи президенти на САЩ осъдиха расизма и неравенството
Северна Македония върна карантината
Северна Македония върна карантината
Джордж Флойд бил с коронавирус, в тялото му имало фентанил и амфетамини
Джордж Флойд бил с коронавирус, в тялото му имало фентанил и амфетаминиЯндекс.Метрика