Начало >Добруджа >Общество

Панихида за 74-годишнината от смъртта на Никола Петков (ВИДЕО)

23.09.2021 г. 11:22:02 ч.
/
Панихида за 74-годишнината от смъртта на Никола Петков (ВИДЕО)
С панихида днес в храм „Св. Георги“ в гр. Добрич се отбеляза 74-годишнината от убийството на Никола Петков. Тя бе организирана от ПП „Никола Петков“. На събитието сме поканили не само последователите на Никола Петков, а и демократи, както и всички оценяващи неговото дело, каза Тодор Моралийски – областен председател и зам.-председател на националното настоятелство на ПП „Никола Петков“
На днешната дата преди 74 години е жестоко убит водачът на земеделския съюз. Ежегодно се събираме и отдаваме почит към човека, който е бил родолюбец, отдал живота си за свобода, равенство и други общочовешки ценности, каза Тодор Моралийски.
Той припомни, че е тъжна съдбата на цялото семейство Петкови. Бащата Димитър Д. Петков е бил един от водачите на Демократическата партия заедно със Стамболов. Той е убит като министър-председател, големият брат Петко Петков – съратник на Стамболийски, също е убит година след убийството на Александър Стамболийски. Репресиран от комунистическия режим по-късно е и племенникът на Никола Петков – Дими Д. Петков.
На този ден ние отдаваме почитаме паметта на хората отдали живота си за свобода, равенство, тези, които са отстоявали правата си да бъдат собственици, производители и да се радват на плодовете от труда си. Отдаваме почит и към всички репресирани в лагерите като този в Белене, каза още Моралийски.
Смъртната присъда на земеделския лидер Никола Петков е изпълнена на 23 септември 1947 г. в Софийския централен затвор.
Никола Димитров Петков (1893 –1947) е български политик, лидер на БЗНС и обединената демократична опозиция, убит от комунистическия режим. В политическия живот Никола Петков навлиза в началото на 1930-те години. Участва в учредяването на Националния комитет на Отечествения фронт през 1943 г. и в установяването на новата власт през 1944 г. През 1947 г. е осъден на смърт чрез обесване заради съпротивата му срещу налагането на комунистическия режим. Измъчван и убит с чук, после качен мъртъв на бесилото.
 
Репортаж на Галина Бозукова и Преслав Димитров
Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
594 на 100 000 души население е заболеваемостта в област Добрич за последните 14 дни
594 на 100 000 души население е заболеваемостта в област Добрич за последните 14 дни
Фермерско изложение „Вкусът на Добруджа“  в центъра на Добрич на Димитровден
Фермерско изложение „Вкусът на Добруджа“ в центъра на Добрич на Димитровден
Водните аварии днес
Водните аварии днес
21 са новите регистрирани случаи на коронавирус в област Добрич
21 са новите регистрирани случаи на коронавирус в област ДобричЯндекс.Метрика