Париж се готви за 40-градусови жеги, въвежда 900 прохладни зони в Париж

24.06.2019 г. 15:59:33 ч.
/
Париж се готви за 40-градусови жеги, въвежда 900 прохладни зони в Париж
Франция се готви за гореща вълна с температури до 40 градуса тази седмица, с което вероятно ще бъде надминат метеорологичният рекорд за страната за юни. Температурите се очаква да достигнат над 35 градуса днес и да продължат да се повишават до пик в четвъртък и петък, предава Би Би Си. Северната част на страната, включително Париж, ще бъде най-засегната. 
Френската столица взима мерки в помощ на гражданите за борба с жегите. На много места са изградени временни фонтани, а публичните басейни ще останат отворени до по-късно във вечерните часоне като част от градския план за отговор на екстремните горещини. Ще се доставя питейна вода и ще се прилага специален градски план за грижа за уязвимите хора в горещините, включително възрастните хора, тъй като жегите в комбинация с високата влажност ще се усещат на практика  като 47. 
Част от плана включва определянето на около 900 "прохладни места", които имат по-ниски температури от околните градски улици - като паркове, климатизирани обществени зали и места, където са монтирани временни фонтани и машини за разпръскване на влага. Освен това градът ще държи отворени 13 парка през нощта, за да могат хората да търсят прохлада извън домовете си.
Париж обяви "трето ниво" от плана си за борба с горещините - максимумът е четвърто и то не е било използван досега. 
Националната метеорологична служба на Франция, Meteo France, предупреждава, че температурите може да не паднат до следващия уикенд - дори и през нощта, когато се очаква най-ниските температури да останат над 20°C на много места. Големите градове са особено уязвими, предупреждава метеорологичната служба. 
Появиха се и асоциации с горещата вълна, която Франция преживя през август 2003 г., когато загинаха близо 15 000 души. Тогава в рамките само на един месец бяха отчетени трите най-високи температури, които някога са били регистрирани в страната, достигайки 44.1C на 12 август.
Очаква се националните рекорди за горещини,освен във Франция, в идните дни да паднат в традиционно по-прохладни през лятото държави като Германия, Швейцария и Белгия.
В Испания метеорологичната агенция Aemet прогнозира температури над 35°C в големи части на страната и над 40°C в централната част. Посетителите на Майорка или Канарските острови също могат да очакват 35C температури.
Германия прогнозира температури над 35C в Берлин, Хамбург, Франкфурт и други градове - с прогноза за 38C за столицата до четвъртък.
Във Великобритания също е горещо, което създава предпоставки за гръмотевични бури днес и утре. 
Снимка:www.manager.bg
Източник:manager.bg

Коментирайте
Подобни новини
В Германия заговориха за привилегии за ваксинираните срещу COVID-19
В Германия заговориха за привилегии за ваксинираните срещу COVID-19
ФБР разследва дали чужди правителства и организации са финансирали щурма на Капитолия
ФБР разследва дали чужди правителства и организации са финансирали щурма на Капитолия
Разпространява се петиция с призив за пълен локдаун в Европа
Разпространява се петиция с призив за пълен локдаун в Европа
Коронавирусът ще се превърне в обикновена настинка, смятат учени
Коронавирусът ще се превърне в обикновена настинка, смятат учениЯндекс.Метрика