Парламентът забрани наргилета на непълнолетни и не ограничи пушенето на закрито

11.07.2019 г. 12:46:56 ч.
/
Парламентът забрани наргилета на непълнолетни и не ограничи пушенето на закрито
Парламентът забрани на непълнолетни да употребяват наргилета и да купуват тютюневи изделия за тях, но отхвърли въвеждането на забрана за пушене на наргиле на закрито. Това стана с промени в Закона за здравето, предложени от лидера на НФСБ Валери Симеонов. В преходните заключителни разпоредби на закона се забранява продажбата на деца на всякакъв вид тютюневи изделия, включително модерните продукти, при които се пуши тютюн с изпарител.
Това, че забраната за пушене на наргиле на закрито не бе приета, предизвика недоволството на НФСБ и Валери Симеонов, който каза, че е изключително неудовлетворен, защото не са приети всичките им текстове. Според него пушенето на наргиле се е превърнало в опасна мода, при която деца и ученици с одобрението на родителите провеждат рождени дни в наргиле барове, а никой не може да гарантира съдържанието на смесите за пушене.
Въздържахме се да подкрепим тотална забрана за наргилета в закрити помещения, защото това крие риск страната ни да бъде наказана заради липсата на процедура по нотификация, коментира след гласуването председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова във връзка с промените в Закона за здравето. "Опитах се да им обясня, че процедура, свързана с всякакви ограничителни мерки за тютюн и свързани с тях изделия, изисква съгласно договора за функциониране на ЕС и всички други правила процедура по нотификация съгласно директивата на тютюна. Така внесен от народни представители, законопроектът не беше нотифициран, защото народните представители нямат право на нотификационна процедура", обясни Дариткова. Според нея приемането на ограничение без нотификация от ЕС крие риск по процедура по наказание на България. Глобата, в случай че започне наказателна процедура срещу България, би била 839 хил. евро.
Източник:Dnevnik.bg

Коментирайте
Подобни новини
10 души са обвиняеми за престъпната група за внос на отпадъци
10 души са обвиняеми за престъпната група за внос на отпадъци
Тръгват санаториумите с пари от НОИ
Тръгват санаториумите с пари от НОИ
Ананиев издаде заповед: Разрешава се провеждането на конгреси и семинари
Ананиев издаде заповед: Разрешава се провеждането на конгреси и семинари
Юли ще бъде май! Абитуриентите с уникални балове през лятото
Юли ще бъде май! Абитуриентите с уникални балове през лятотоЯндекс.Метрика