Начало >Добруджа >Общество

Пепа Рашева: Фермерският пазар в Добрич е не само място за търговия, но и за културен обмен

24.09.2021 г. 15:39:11 ч.
/
Пепа Рашева: Фермерският пазар в Добрич е не само място за търговия, но и за културен обмен
Четири години след първото изложение на Фермерския пазар в Добрич  той се е превърнал в място за културен обмен, а не само място за търговия. На него си дават среща малки производители, предлагащи органична и чиста храна, и хора, които  търсят такава. Това коментира за  радио „Добруджа” Пепа Рашева – организатор на Фермерския пазар в Добрич. Неговото първо изложение се провежда  на 21 септември 2017 година.
Над 130 са малките производители, които са взели участие в него  за този период от време, но постоянното ядро от тях наброява  около 30, допълва още тя. По думите й те са открили своята полза за бизнеса си, имат свои постоянни клиенти, а благодарение на изнесените Фермерски пазара и в региона, разширяват и периметъра на своята популярност.
Първоначалният замисъл на този вид пазар бива далеч надхвърлен и надграден, казва още Рашева. "Стъпихме на модела, създаден от кооперация „Хранкооп – София”, който надградихме и променихме според потребностите на град Добрич. Смело мога да кажа, че Фермерския пазар е единствения по рода си в нашата страна, който се организира по този начин, като се превръща в културно средище, има образователен и възпитателен  характер. Работим добре и собщината. Често ни търсят и от други общини, които искат да организират същото за техния град. Ние можем да бъдем първи за създаване на такъв модел практика, като комбинираме усилия от наша страна, като частна организация, с помощта на общината и да включим по някакъв начин и държавата. Ако това се случи, ще бъдем много полезни за региона”, категорична е тя. Прави се всичко възможно пазарът да се превърне в част от туристически маршрут и да бъде включен в различни  кулинарни турове.
Снимка:dobrudjabg.com

Коментирайте
Подобни новини
594 на 100 000 души население е заболеваемостта в област Добрич за последните 14 дни
594 на 100 000 души население е заболеваемостта в област Добрич за последните 14 дни
Фермерско изложение „Вкусът на Добруджа“  в центъра на Добрич на Димитровден
Фермерско изложение „Вкусът на Добруджа“ в центъра на Добрич на Димитровден
Водните аварии днес
Водните аварии днес
21 са новите регистрирани случаи на коронавирус в област Добрич
21 са новите регистрирани случаи на коронавирус в област ДобричЯндекс.Метрика