Начало >Добруджа >Общество

Питонът Тошко и някои от най-опасните влечуги в света гостуват в Добрич (ВИДЕО)

18.11.2019 г. 14:04:15 ч.
/
Питонът Тошко и някои от най-опасните влечуги в света гостуват в Добрич (ВИДЕО)
Изложба на екзотични животни, в която се представени някои от най-опасните влечуги в света, гостува за пореден път в Добрич. Експозицията е разположена в галерията в читалище „Йордан Йовков“. На вниманието на посетителите са тайпани, черна и зелена мамба, гърмящи змии, кобри и смоци. Също така има  игуани, крокодил, анаконда, тарантули, както и един срамежлив таралеж албинос.
Интересът на възрастните най-често е предизвикан от опасните и отровни змии, а на децата – от тези, които могат да докоснат. Хубавото при тези изложби е, че има възможност за контакт с животните, които не са опасни – смоци, питони, разказва Георги Еленски от Тракийско херпетологично дружество, който по професия е ветеринарен лекар. Лично той идва с изложбата в Добрич за трети пореден път. Споделя, че при гостуването си в даден град често попълва колекцията. Хората взимат екзотично животно, но после разбират, че е трудно да го отглеждат, за му доставят храна и така попада при нас, обяснява Еленски. Такъв случай имах при предишно посещение в Добрич, когато ми подариха брадата агама с името Изабел. Тя се храни с щурци, чиято доставка е затруднявала собствениците й, добави той.
Според Еленски се случва и обратното. Посетители искат да получат някое животно от експозицията, за да го отглеждат у дома си. Но животните от изложбата не се продават, обясни ветеринарния лекар.
Сред безобидните влечуги, които често попадат в ръцете на малки и големи посетители, е питонът Тошко. Той е на 15 години. Видът му е от най-дребните – дървесен африкански питон. Често се отглежда като домашен любимец, защото е безобиден.
Експозицията включва общо около 40 животни. Тя ще остане в града до 9 декември и е отворена за посещение всеки ден от 10 до 20 ч., включително през уикендите.

Репортаж на Галина Бозукова и Петър Петров
Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Днес тестват съучениците на заразения абитуриент от Добрич
Днес тестват съучениците на заразения абитуриент от Добрич
Интензивен дъжд с 45 л. на кв. м. и градушка в Тервел
Интензивен дъжд с 45 л. на кв. м. и градушка в Тервел
Бременна добричлийка е с Ковид -19
Бременна добричлийка е с Ковид -19
След падналия  пороен дъжд -наводнени жилища, мази и  офиси и  двама  евакуирани
След падналия пороен дъжд -наводнени жилища, мази и офиси и двама евакуираниЯндекс.Метрика