Начало >Добруджа >Общество

Планира се цялостно ограждане на гробището, над 103 000 лв. са вложени в алеите през 2019 г. (ВИДЕО)

04.12.2019 г. 15:45:03 ч.
/
Планира се цялостно ограждане на гробището, над 103 000 лв. са вложени в алеите през 2019 г. (ВИДЕО)
Планира се цялостно ограждане на гробищния парк. Дали ще се осъществи зависи от много фактори, но подобно съоръжение ще допринесе за сигурността и реда на територията му. Това каза за Медийна група „Добруджа“ директорът на Общинско предприятие „Обреден дом“ Румена Маринова.
Макар да е ясно, че не са единици кражбите на елементи или цели паметници от гробове, за 2019 г. в общинското предприятие е постъпила и то устно една единствена жалба за подобно посегателство.

Инфраструктурата на гробищния парк се поддържа със средствата от капиталовата програма на Общината. Пари за разширението му се планират ежегодно. За 2019 г. бяха осигурени достатъчно терени, които ще се използват и през първите месеци на 2020 г. Това са 4 декара в т. нар. християнска част и половин декар в мюсюлманската, обясни Маринова.
103 474 лв. са тази година средствата за благоустрояване на съществуващата алейна мрежа. И в момента се асфалтират алеите около новозаетите парцели и се изкърпват тези в старата част на гробището.

17 души е персоналът в гробищния  парк - гробари, администрация и 3-ма отговорни за сметопочистване и поддържане на алейната мрежа (окосяване на растителността през лятото и снегопочистване през зимата).
Почистването на гробището става по график. По най-широките алеи са разположени общо 39 контейнери, като се планира броят им да се увеличи през 2020 г. Решение на проблема със струпването на купчини с отпадъци (най-често растителни) по тесните алеи на гробището е трудно да се намери. Основната причина е отдалечеността от главните алеи, където са съдовете за смет, но все пак е въпрос на личен избор, при възможност отпадъците да се отнесат от най-близкия контейнер, за да не се образуват микросметища. Румена Маринова обясни, че е намерено временно решение на проблема. Струпванията от отпадъци се извозват по график до съществуващите контейнери от работниците, ангажирани с почистването на гробището.
Тази година са премахнати и 10 опасни дървета в старата част на парка. Догодина ще бъдат премахнати още 16, добави директорът на ОП „Обреден дом“.

1 100 са погребенията в добричкото гробище през 2019 г. Седем от починалите са социално-слаби - без близки, които да поемат разходите по погребенията.  Румена Маринова припомни, че такса за гробоползване се дължи след като изтекат първите 8 години след погребението. За период от 15 години сумата е 25 лв., а за вечни времена 130 лв. –за обикновен гроб и 250 лв. за семеен.

През 2019 г. са извършени редица подобрения по материална база. Реновирани са възпоменателните зали, санитарните помещения. Подновени са вътрешни интериори, сменена е дограмата на входното антре. Директорът припомни за съществуващото видеонаблюдение на възлови места в гробищния парк, както и пост терминалът, чрез който могат да се извършват плащания за погребения, такси за гробни места и др. 
Румена Маринова припомни и за предлагания от около година абонамент за почистване на гробни места. Услугата се въведе на фона на тенденцията за нарастване на броя на изоставените гробни места. Тя обясни, че има интерес към услугата, която струва 24 лв. за месец. Хората са много доволни, защото нямат ангажимент към поддръжката на съответното гробно място, коментира Маринова.

Репортаж на Галина Бозукова и Петър Петров

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Времето в петък
Времето в петък
Моят град: Павел Павлов: Градското развитие изисква дългосрочно планиране и приоритизиране (ВИДЕО)
Моят град: Павел Павлов: Градското развитие изисква дългосрочно планиране и приоритизиране (ВИДЕО)
През 2022 г. в област Добрич са генерирани 80 000 т. битови отпадъци
През 2022 г. в област Добрич са генерирани 80 000 т. битови отпадъци
Отборът на СУ „Любен Каравелов” в Добрич - първи в състезанието „Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации“
Отборът на СУ „Любен Каравелов” в Добрич - първи в състезанието „Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации“



Яндекс.Метрика