Плевнелиев: Сезираме ЕК за неспазването на правилата на общия пазар от Турция

14.10.2019 г. 13:13:41 ч.
/
Плевнелиев: Сезираме ЕК за неспазването на правилата на общия пазар от Турция
С „Фолксваген“ оставаме приятели, но ще сезираме Европейската комисия за неспазването на правилата на общия пазар от Турция. Това заяви президентът на България в периода 2012-2017 г. и председател на Автомобилния клъстер в България Росен Плевнелиев, предаде репортер на БГНЕС.
Плевнелиев посочи, че турският президент Реджеп Тайип Ердоган е обещал на "Фолксваген" да купуват за нуждите на администрацията е неговата Партия на справедливостта и развитието по 100 000 леки коли от новия завод. Той даде пример, че при цена на най-евтиния модел на марката от 25 000 лв. това означава индиректна субсидия от турската държава в размер на 2.5 милиард евро.
„Турция не е член на ЕС, но е член на общия пазар и митническия съюз. Турция трябва да се придържа към правилата на общия пазар, а не го прави. Очаквам сделката с „Фолксваген“ години наред да е пример за неспазване на правилата на общия пазар. И от тази сделка ще има последствия както за концерна, така и за Турция. Очевидното неспазване на правилата на общия пазар трябва да доведе до санкции“, настоя Плевнелиев и добави, че концернът съзнателно се възползва от щедрата оферта на Ердоган, въпреки че знае, че тя не съответства на правилата на пазар и добави, че ЕК ще разгледа много внимателно този казус.

„От друга страна Турция за пореден път очевидно не спазва правилата на общия пазар и обещава щедри субсидии както намери за добре. Това трябва да се прекрати, защото подбива основата на пазара“, добави още той и каза, че за България този въпрос все още не е приключил.
„Ако „Фолксваген“ избере Турция заради щедрата, но нелоялна и некоректна оферта на президента, ние ще продължим да преговаряме с тях и за други възможни проекти, които може да направим. Те видяха една България каквато не са очаквали. Те видяха една България, която е доста напред в автомобилния си сектор, със стотици фабрики, с доста добри продукти, които продаваме по света. Видяха възможностите на софтуерните центрове, сърцето на оперативните системи, операционните системи на Мерцедес, видяха различни възможности“, посочи Плевнелиев. /БГНЕС
Снимка:bgnesagency.com
Източник:БГНЕС

Коментирайте
Подобни новини
Мая Манолова внесе в ОИК искане за касиране на местните избори в София
Мая Манолова внесе в ОИК искане за касиране на местните избори в София
Доц. Малина Петкова: 50% от предразположените да развият диабет могат да го предотвратят
Доц. Малина Петкова: 50% от предразположените да развият диабет могат да го предотвратят
Цацаров: Аз ще гласувам отново "за" Иван Гешев
Цацаров: Аз ще гласувам отново "за" Иван Гешев
В четвъртък ВСС отново ще гласува за Иван Гешев
В четвъртък ВСС отново ще гласува за Иван ГешевЯндекс.Метрика