Плевнелиев: Сезираме ЕК за неспазването на правилата на общия пазар от Турция

14.10.2019 г. 13:13:41 ч.
/
Плевнелиев: Сезираме ЕК за неспазването на правилата на общия пазар от Турция
С „Фолксваген“ оставаме приятели, но ще сезираме Европейската комисия за неспазването на правилата на общия пазар от Турция. Това заяви президентът на България в периода 2012-2017 г. и председател на Автомобилния клъстер в България Росен Плевнелиев, предаде репортер на БГНЕС.
Плевнелиев посочи, че турският президент Реджеп Тайип Ердоган е обещал на "Фолксваген" да купуват за нуждите на администрацията е неговата Партия на справедливостта и развитието по 100 000 леки коли от новия завод. Той даде пример, че при цена на най-евтиния модел на марката от 25 000 лв. това означава индиректна субсидия от турската държава в размер на 2.5 милиард евро.
„Турция не е член на ЕС, но е член на общия пазар и митническия съюз. Турция трябва да се придържа към правилата на общия пазар, а не го прави. Очаквам сделката с „Фолксваген“ години наред да е пример за неспазване на правилата на общия пазар. И от тази сделка ще има последствия както за концерна, така и за Турция. Очевидното неспазване на правилата на общия пазар трябва да доведе до санкции“, настоя Плевнелиев и добави, че концернът съзнателно се възползва от щедрата оферта на Ердоган, въпреки че знае, че тя не съответства на правилата на пазар и добави, че ЕК ще разгледа много внимателно този казус.

„От друга страна Турция за пореден път очевидно не спазва правилата на общия пазар и обещава щедри субсидии както намери за добре. Това трябва да се прекрати, защото подбива основата на пазара“, добави още той и каза, че за България този въпрос все още не е приключил.
„Ако „Фолксваген“ избере Турция заради щедрата, но нелоялна и некоректна оферта на президента, ние ще продължим да преговаряме с тях и за други възможни проекти, които може да направим. Те видяха една България каквато не са очаквали. Те видяха една България, която е доста напред в автомобилния си сектор, със стотици фабрики, с доста добри продукти, които продаваме по света. Видяха възможностите на софтуерните центрове, сърцето на оперативните системи, операционните системи на Мерцедес, видяха различни възможности“, посочи Плевнелиев. /БГНЕС
Снимка:bgnesagency.com
Източник:БГНЕС

Коментирайте
Подобни новини
Борисов: Божков и Василев са клиенти на правосъдието, не наши
Борисов: Божков и Василев са клиенти на правосъдието, не наши
Двете загинали при пожар деца били заключени сами
Двете загинали при пожар деца били заключени сами
Нито плашим, нито лъжем, развенчахме мит, доволен Кантарджиев
Нито плашим, нито лъжем, развенчахме мит, доволен Кантарджиев
Фитнес индустрията настоява за спешна среща с Борисов
Фитнес индустрията настоява за спешна среща с БорисовЯндекс.Метрика