По-ниска глоба за каране без винетка ще се дължи при плащане на пътя

19.09.2018 г. 12:49:09 ч.
/
По-ниска глоба за каране без винетка ще се дължи при плащане на пътя
Автомобилите, с които разполага новата структура за контрол на плащанията за ползване на пътищата са снабдени с камери и оборудване, което може да проверява в реално време дали преминаващите автомобили имат електронни винетка, или са платили съответната такса, каза днес по БНТ съветникът на министъра на регионалното развитие и благоустройството в оставка Николай Нанков Радослав Николов. Денем и нощем системата ще засича регистрационния номер, автоматично ще го разпознава и в централната база данни в реално време ще се проверява дали конкретното превозно средство има платена винетка за автомобилите до 3.5 т или пътна такса за превозните средства над 3,5 т.
Автомобилите ще са оборудвани и с ПОС терминали, така че при проверка, ако шофьорът не е платил съответната такса, ще може да го направи с дебитна или кредитна карта. "При желание и при спиране на пътя тези, които искат, могат с банкова карта да заплатят на място компенсаторна такса, ако са в нарушение", каза Радослав Николов.
Той не уточни какъв ще е размерът на таксата. Сега санкцията за каране без винетка е между 300 и 3000 лева в зависимост от превозното средство.
Николов посочи още, че шофьорите не е задължително да бъдат отбивани за проверка на пътя, когато няма валидна електронна винетка. Глобите си те ще получават и по пощата, както сега биват известявани за фиксирани нарушенията на пътя с камерите на "Пътна полиция".
Радослав Николов припомни и вариантите за купуване на винетка - на терминали, през мобилно приложение и по познатите сега канали - бензиностанциите, от областните пътни управления, пощенските клонове и други. Електронните винетки заменят сегашните от 1 януари следващата година.
Новост е, че към годишните, тримесечните, месечните и седмичните разрешения за ползване на пътищата се прибавят и такива за уикенд, които ще важат от петък по обяд до неделя в полунощ. Цените остават без промяна.
Източник:Dnevnik.bg

Коментирайте
Подобни новини
Спират ежедневните брифинги на щаба
Спират ежедневните брифинги на щаба
Правителството отпусна над 3 млн. лева за ремонти в манастири
Правителството отпусна над 3 млн. лева за ремонти в манастири
В Шумен задържаха съдебен заседател, издирван от Италия
В Шумен задържаха съдебен заседател, издирван от Италия
Борисов: На 15 юни падат всички мерки, освен социалните
Борисов: На 15 юни падат всички мерки, освен социалнитеЯндекс.Метрика