Почина бившият президент на Египет Хосни Мубарак

25.02.2020 г. 15:30:32 ч.
/
Почина бившият президент на Египет  Хосни Мубарак
Хосни Мубарак, бившият президент на Египет, почина на 91-годишна възраст, броени дни след като синът му Алаа Мубарак съобщи, че той е бил подложен на операция и състоянието му е стабилно. В понеделник Алаа потвърди, че баща му все още е в интензивно отделение, но не разкри от какво е бил опериран.
Нованата за смъртта му разпространи държавната телевизия в Кайро.
Мубарак управляваше Египет в продължение на 30 години, преди да бъде принуден да се оттегли на 11 февруари 2011 г. под натиска на многохилядни демонстрации, превърнали се в кулминацията на т.нар. Арабска пролет.
След Революцията от 25 януари, както се наричат събитията в Египет, експрезидентът и двама от синовете му бяха съдени за убиването на протестиращи от силите за сигурност и за особено голяма корупция. На 19 август 2013 г. той бе оправдан по едно от обвиненията за корупция и два дни по-късно бе освободен от затвора.
Преди да стане президент, Мубарак командваше египетската бойна авиация в периода 1972-1975 г. След това бе вицепрезидент на Ануар Садат и пое поста, след като той бе убит в атентат.
За мнозина египтяни той управлява като герой от войната с Израел през 1973 г. (известна като Войната Йом Кипур заради еврейския празник, на който арабите атакуват) Хосни Мубарак дори твърдеше, че е бил първият, открил стрелба с изтребителя си по израелска комуникационна база 6 минути преди да започне военната операция.
Управлението му бе белязано с дългогодишен извънреден режим, позволил му да разшири апарата за сигурност и да преследва политическите си противници. През 2005 г. под натиска на САЩ и западни държави той позволи на президентските избори да има и други кандидати. Но след като спечели с голяма преднина, неговият опонент Айман Нур беше вкаран в затвора по обвинения за фалшификации, които мнозина смятат за изфабрикувани.
Чак до 29 януари 2011 г. Мубарак управлява три десетилетия без вицепрезидент. Тогава той назначи Омар Сюлейман, бивш началник на разузнаването. Броени дни по-късно именно Сюлейман обяви оставката му.
Окончателното снемане на обвиненията срещу него стана на 2 март 2017 г.
Снимка:amayei.nyc3.digitaloceanspaces.com
Източник:Dnevnik.bg

Коментирайте
Подобни новини
Армения върна 4 села на Азербайджан
Армения върна 4 села на Азербайджан
ISW: Харков е част от неясната "санитарна" зона за Русия
ISW: Харков е част от неясната "санитарна" зона за Русия
Шефът на ЦРУ: Без помощ Украйна може да загуби войната още тази година
Шефът на ЦРУ: Без помощ Украйна може да загуби войната още тази година
Израелски атаки по Иран, но не с ракети, а с дронове. Целите – военни бази
Израелски атаки по Иран, но не с ракети, а с дронове. Целите – военни бази



Яндекс.Метрика