Почина художникът Христо Явашев-Кристо

01.06.2020 г. 09:38:04 ч.
/
Почина художникът Христо Явашев-Кристо
Напусна ни световно известният художик от български произход Христо Явашев-Кристо. Той почина на 84 години в дома си в Ню Йорк, се казва в публикация във Фейсбук, на общата му страница със съпругата му Жан-Клод.
"Кристо живя по най-пълноценния начин, не само като мечтаеше за това, което изглежда невъзможно, но като го постигаше. Кристо и Жан-Клод обединяваха хората в споделени преживявания по целия свят и създаденото от тях ще живее в нашите сърца и спомени." - гласи съобщение от офиса на художника.
Сред най-известните работи на Кристо са опаковането на сградата на Райхстага в Берлин и на най-стария мост в Париж, 38-километровите платнени завеси в Калифорния и платнените портали в нюйоркския Сентръл парк, плаващите кейове в езерото Изео в Италия.
Той имаше намерение да опакова парижката Триумфална арка в 25 хиляди квадратни метра сребристо-син плат. Инсталацията беше планирана за тази есен, но зради пандемията от коронавируса проектът беше отложен за 2021 г. От екипа му заявяват, че идеята ще бъде осъществена в негова памет.
Христо Явашев е роден в Габрово през 1935 г. Произхожда от стар разградски род. Дядо му е академик Анани Явашов, открил руините на древния римски град Абритус. Баща му е Владимир Явашев, инженер, роден в гр. Варна. Майка му Цвета Димитрова, е родом от Солун, дъщеря на македонски търговец. Неговата леля Дора Явашева е съпруга на видния български политик Иван Багрянов. Негови братя са известният актьор Анани Явашев и инж. Стефан Явашев.
От 1953 г. Христо Явашев учи в Художествената академия. През 1957 г. емигрира и през 1958 г. пристига в Париж, където среща бъдещата си съпруга Жан-Клод (родена Jeanne-Claude Denat de Guillebon), с която по съвпадение са родени в един и същи ден. Двамата започват съвместна работа. "Аз правя това, защото обичам Христо. Ако той беше зъболекар, щях да се занимавам със зъболекарство." - споделя Жан-Клод.
Снимка:nova.bg
Източник:News.bg

Коментирайте
Подобни новини
Преминаваме в Гърция само с преведен на английски PCR тест
Преминаваме в Гърция само с преведен на английски PCR тест
Папата "дълбоко натъжен" от решението "Света София" да стане джамия
Папата "дълбоко натъжен" от решението "Света София" да стане джамия
Учени: Ваксината против туберкулоза БЦЖ намалява смъртните случаи от COVID-19
Учени: Ваксината против туберкулоза БЦЖ намалява смъртните случаи от COVID-19
Болниците в Белград изнемогват заради многото болни от коронавирус
Болниците в Белград изнемогват заради многото болни от коронавирусЯндекс.Метрика