Полша планира да похарчи над 400 млн. долара за стена на границата с Беларус

13.10.2021 г. 16:59:50 ч.
/
Полша планира да похарчи над 400 млн. долара за стена на границата с Беларус
Полша планира да похарчи над 1,6 млрд. злоти (404 млн. долара) за изграждане на стена на границата си с Беларус според законопроект, който депутатите трябва да обсъдят днес, в опит да се спре потока от мигранти, които се опитват да преминат, информира "Ройтерс".

Това става, след като германската полиция съобщи за увеличаване на броя на мигрантите, които нелегално влизат в Германия, най-популярната крайна дестинация сред мигрантите, след като първо преминават беларуско-полската граница и си проправят път на запад през Полша.

Полша започна изграждането на ограда от бодлива тел по границата си с Беларус през август, за да ограничи незаконните преминавания на границата, въпреки критиките, че някои мигранти са били третирани нечовешки. Новата стена, която ще включва система от сензори за движение и камери, ще засили допълнително сигурността на границата.

Полша, Литва и Латвия съобщиха за рязко увеличаване на мигрантите от страни като Афганистан, Иран и Ирак, които преминават границите им от Беларус, което според Варшава и Брюксел е форма на хибридна война, целяща да окаже натиск върху ЕС заради санкциите срещу Минск.

"Въпреки факта, че полско-беларуският участък на държавната граница е съоръжен с бодлива тел и телена ограда тип концертина, броят на опитите за преминаване на границата не намалява, а расте", се посочва в обосновката на законопроекта, публикуван на сайта на парламента.

От началото на януари до края на септември граничната полиция е предотвратила 9 287 опита за преминаване на границата от Беларус към Полша, а от тези около 8 000 са били извършени само през последните два месеца.

Новият мигрантски наплив в Полша и Германия предизвиква сравнения с мигрантската криза през 2015 г., когато повече от 1 млн. души достигнаха Европа през Гърция и Балканския маршрут.
Снимка:EPA/БГНЕС
Източник:News.bg

Коментирайте
Подобни новини
Военен преврат в Судан
Военен преврат в Судан
Част от Русия в платен отпуск от днес заради COVID-19
Част от Русия в платен отпуск от днес заради COVID-19
Антигенен вместо PCR тест при влизане в Англия от днес
Антигенен вместо PCR тест при влизане в Англия от днес
В Колумбия заловиха най-издирвания наркотрафикант
В Колумбия заловиха най-издирвания наркотрафикантЯндекс.Метрика