Начало >Добруджа >Общество

Пострадалото от пожара семейство чака спешно отговор от Здравната каса (ВИДЕО)

18.02.2020 г. 14:19:20 ч.
/
Пострадалото от пожара семейство чака спешно отговор от Здравната каса (ВИДЕО)
Много голяма подкрепа от добричката общественост получи семейството, чиято къща изгоря на 15 февруари – инцидент, при който имаше и смъртен случай.
Сега обаче фамилията е изправена пред друг проблем, който не търпи отлагане. Спасилото се от огъня петгодишно дете е със здравословен проблем. Има вродена луксация на коленни стави. Вече има подобрение в състоянието му, благодарение на лечението в Германия до момента. Но има усложнения, по отстраняването на които интервенциите продължават. За поредното лечение в Германия обаче, е необходимо одобрение от НЗОК. От жизнено важно значение е навременният отговор от Здравната каса, от който зависи лечението в Германия. Отговорът от НЗОК трябва да бъде получен най-късно до този петък, за да не се изпуснат определени срокове, каза за медийна група „Добруджа“ Живко Димитров – баща на детето, което се спаси от пожара преди дни.
„Така, въпреки сполетялото ни нещастие, в понеделник – 24 февруари, трябва да пътуваме с детето ми за Германия. Но крайният срок наближава, а нямаме отговор – нито положителен, нито отрицателен.“ Бащата е категоричен, че при одобрение от НЗОК, незабавно тръгват за Германия. Независимо от всичко, на първо място е здравето на детето ми, заяви той.
Има вариант да се кандидатства и за финансиране по благотворителна инициатива „Българската Коледа“, но това ще отложи лечение с месеци. Проблемът е, че в крачето на детето има имплант, който по настояване лекаря в Германия, трябва да се извади до края на месец февруари. Времето ни притиска, обясни Живко Димитров.
Припомняме, че при пожара на 15 февруари в къща по ул. Охрид“ №4 в центъра на Добрич загина възрастна жена, на 68 години (тъщата на Живко Димитров). В къщата, която е вече на 90% необитаема, при възникване на инцидента, жената е била заедно с дъщеря си и нейното дете, които са успели да излязат навреме от запалилата се сграда.
Получихме подкрепа от цялата добричка общност. Само за дни ни се притекоха на помощ толкова много хора, бизнесмени, Община Добрич и др. Не съм очаквал такава подкрепа, помагат ни напълно непознати хора. Искам да благодаря на всички, каза Живко Димитров.
Той добави, че във всички добрички групи във Фейсбук има много голям отклик на призивите за помощ на добричлии. „Благодаря и на хората, които са публикували информация за случая в мрежата“, добави той,  изненадан от бързата реакция и голямата подкрепа за семейството му в тежкия момент.
Мъжът изказва благодарности и на Община Добрич за съдействието семейството му да бъде настанено в общинско жилище. От граждани и фирми получихме помощ под формата на парични средства, дрехи и обувки. Към момента имаме нужда от детско легло и евентуално ел. уреди за домакинството, обясни още мъжът, който по професия е таксиметров шофьор.

Репортаж Галина Бозукова и Петър Петров

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Нивото на безработица през март в област Добрич е 5,74%
Нивото на безработица през март в област Добрич е 5,74%
Времето в петък
Времето в петък
Издателство Клет България  провежда  информационно събитие  в Добрич
Издателство Клет България провежда информационно събитие в Добрич
Около 18 000 души е разликата в избирателните списъци в областта  за ЕП и НС
Около 18 000 души е разликата в избирателните списъци в областта за ЕП и НС



Яндекс.Метрика