Начало >Добруджа >Култура

Повече нови читатели, повече нови книги и образователни инициативи отчита регионалната библиотека в Добрич (ВИДЕО)

15.01.2020 г. 12:02:02 ч.
/
Повече  нови  читатели, повече нови книги и образователни инициативи отчита  регионалната библиотека в Добрич (ВИДЕО)
Повече от успешна е била 2019 година за РБ „Дора Габе” в Добрич. Това отчита нейният директор  Невяна Христова. Броят на читателите през 2019 година е 3 843-ма души и е с 196 повече в сравнение  с  2018. Отчетеното увеличение е както при малките читатели, така и при възрастните.  Броят на заетите библиотечни документи е  54 100 и той също нараства в сравнение с  предходната година с  4 000. Директорът на културната институция отчита 60 460 посещения  и  450 културно-образователните инициативи.
Зад  тези успехи  се крие работата на  всички библиотечни специалисти, както и множеството нововъведения, казва Невяна Христова. „ Закупихме модул „Моята библиотека”, чрез който читателите имат он лайн достъп до своя читателски картон. Друг нов модул е  „Инвентаризация”,  с който  се прави  ежегодна инвентаризация на справочния и  краеведски фонд -един от най-ценните. Той  не се изнася, а се ползва само на място”. Закупуването на такива практични модули ще продължи и през настоящата година. Сред новостите в библиотеката са  роботите Финч и пчелите-роботи.  Вторите се ползват с голям интерес  от най-малките читатели.
През миналата година е започнала дигитализация на 3000 броя микрофиши, каза още Невяна Христова. Това са периодични издания, които са  излизали във времето от 1886 до 1954 година.
2 400 е броят на новите заглавия, които са попълнили фонда на библиотеката. Закупените книги са за над 40 000 лева. Много са дарители, на които библиотеката благодари за  жестовете на спомоществование. Даренията са  228, а дарителите -197.
Читателският вкус се променя според времето в което живеем  и актуалните автори, споделя още Невяна Христова. С голям интерес , сред възрастните читатели,  се ползват  книгите на  Георги Господинов, Захари Карабашлиев, Людмила Филипова и други, казва тя. По думите й  читателите с е ориентират   към  популярни заглавия, както от български, така и от чуждестранни автори.
„В сектор „Работа с деца” купуваме  по-атрактивни книжки, дори и само по един  брой от тях. Нашата цел е те да видят, че четенето е интересно и забавно, да харесат библиотеката и престоя в нея да бъде интересен”, добавя  Христова.

Репортаж на Даниела Русева и Стефан Калев

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Трима именити музиканти във втория концерт от Седмица на камерната музика „Константин Илиев“
Трима именити музиканти във втория концерт от Седмица на камерната музика „Константин Илиев“
Представят в Добрич творчеството на Георги Заркин – антикомунист, убит от ДС в затвора
Представят в Добрич творчеството на Георги Заркин – антикомунист, убит от ДС в затвора
Образователен концерт на ПФА „Добруджа“ с деца от ДГ № 27 „Славейче“ (СНИМКИ)
Образователен концерт на ПФА „Добруджа“ с деца от ДГ № 27 „Славейче“ (СНИМКИ)
Група „Тоталштета” с първи клип на своя песен (ВИДЕО)
Група „Тоталштета” с първи клип на своя песен (ВИДЕО)



Яндекс.Метрика