Правителството на Нидерландия подава оставка

15.01.2021 г. 16:44:19 ч.
/
Правителството на Нидерландия подава оставка
Правителството на Нидерландия подава оставка, съобщава местната телевизия NOS, цитирана от световните информационни агенции. Кабинетът на премиера Марк Рюте е подложен на натиск през последните дни, след като стана ясно, че правителствени служители са принуждавали неправомерно хиляди семейства да връщат социални помощи.
Рюте е свикал заседание на правителството в Хага, на което да бъде взето решение за оставката два месеца преди планираните по-рано общи избори, отбелязва "Дойче веле".
Парламентарна проверка, приключила в края на 2020, сочи, че множество семейства са били принудени да връщат десетки хиляди евро помощи. Според самия премиер казусът, който е от 2010, е "скандален".
Въпреки скандалните разкрития правителството има доверието на около 2/3 от избирателите, посочват информационните агенции.
През миналия месец парламентарно разследване разкри, че редица семейства са изправени пред "безпрецедентна несправедливост", след като правителството ги накара да изплатят субсидии от десетки хиляди евро.
В доклада от разследването се казва, че около 10 000 семейства са били принудени да изплатят десетки хиляди евро субсидии, което в някои случаи е довело до безработица, фалити и разводи. То описва подобно лошо управление в продължение на десетилетие като "безпрецедентна несправедливост'.
Много от семействата, които са били принудени да върнат тези субсидии, са били определяни въз основа на техния етнически произход или двойна националност, каза през миналата година данъчната служба на Нидерландия.

 Рюте стана нидерландски премиер за пръв път през 2010 г. и в момента изпълнява своя трети управленски мандат.
Снимка:avaz.ba
Източник:БНР

Коментирайте
Подобни новини
Кървав атентат в Могадишу
Кървав атентат в Могадишу
Роувърът "Пърсивиърънс" с първи стъпки на Марс
Роувърът "Пърсивиърънс" с първи стъпки на Марс
СЗО: Ваксинационният паспорт задълбочава неравенството
СЗО: Ваксинационният паспорт задълбочава неравенството
В топ 3 сме в ЕС с жени на ръководни позиции
В топ 3 сме в ЕС с жени на ръководни позицииЯндекс.Метрика