Правозащитник ще оглави инициативния комитет за Мая Манолова

24.08.2019 г. 10:26:27 ч.
/
Правозащитник ще оглави инициативния комитет за Мая Манолова
Едно по едно отпадат съмненията, че Мая Манолова ще се кандидатира за кмет на София. Въпреки че не го е заявила като категорично решение, близки до омбудсмана източници го потвърдиха пред "Дневник". Според тях, това ще се случи въпреки натиска, който в момента се упражнявал върху нея да се откаже и сценариите, че ако загуби ще е губеща и за настоящата си позиция и за други възможности, но и за завръщане в политиката с по-силна кариера.
В процес на формиране вече е инициативният комитет, който ще издигне кандидатурата й като независим кандидат в началото на септември. Известен правозащитник ще оглави комитета според информация на "Дневник". В него нямало да има изявени партийни лица, а ще го доминират представители на неправителствени организации, които се занимават с различни каузи, свързани с досегашната работа на Манолова като национален омбудсман. Така месец преди началото на официалната предизборна кампания, изглежда, че за София се задава оспорвана битка с непрогнозируем финал, който според наблюдатели ще определи бъдещето на партията ГЕРБ, а може би и на модела на управление, утвърден от десетилетната власт на Бойко Борисов.
С кого води разговори, откъде очаква подкрепа или тръгва "ва банк"
Очаквам подкрепа от гражданите, не водя разговори с партийни централи, макар че с различните партии сме стояли зад общи каузи, казва Манолова на въпроса с кого разговаря за подкрепа и продължава да добавя "ако се кандидатирам". Тя припомня, че с десните партии са защитавали заедно машинното и електронното гласуване, проблемите на българите зад граница, против са били забраната на дивото къмпингуване и др. И тези общи каузи й давали надежда за подкрепа от десните, ако влезе в битката за столичен.
След като в десния спектър "Движение България на гражданите" (ДБГ) остана извън обединението "Демократична България" (ДБ), това е партията вдясно, която тепърва ще решава дали да подкрепи кандидата на ДБ - Борислав Игнатов, или Манолова. По повод зачестилите твърдения в медиите от последната седмица, че ДБГ е заявило подкрепа за Манолова, лидерът на движението Димитър Делчев коментира пред "Дневник", че решение няма, а води разговори с всички, включително и с Манолова, но подкрепата от ДБГ ще зависела от това "дали я има волята да бъде променен моделът на управление на София".
Източник:Dnevnik.bg

Коментирайте
Подобни новини
За повишаване на оценката от матурата ще се плаща такса
За повишаване на оценката от матурата ще се плаща такса
"Има такъв народ" върна неизпълнен третия мандат на президента
"Има такъв народ" върна неизпълнен третия мандат на президента
КЕВР обсъжда поскъпване на природния газ с над 2% през април
КЕВР обсъжда поскъпване на природния газ с над 2% през април
Третият мандат отива при "Има такъв народ"
Третият мандат отива при "Има такъв народ"



Яндекс.Метрика