Проф. Дарина Вълчева: Българските сортове ечемик „Орфей” и „Одисей” устояха на сушата (ВИДЕО)

29.09.2020 г. 11:02:39 ч.
/
Проф. Дарина Вълчева: Българските сортове ечемик „Орфей” и „Одисей”  устояха на сушата (ВИДЕО)
Източна България пострада много през стопанската 2019/2020 година. Развитието на растенията бе затруднено заради сушата, липсата на сняг през зимата, отрицателните температури през март и април, които бяха  съпроводени от слани. В резултат на това бяха регистрирани много ниски добиви от под 100 кг/дка. Свидетели сме на едни постоянни в метеорологично отношение тежки години за земеделието. Това заяви за медийна група „Добруджа” проф. Дарина Вълчева - завеждащ секция „Селекция” в Института по земеделие в Карнобат.

Селекционерите трябва да предложат на стопаните сортове, които са адаптивни в тези тежки метеорологични условия. В Института по земеделие в Карнобат се работи по направление за създаване на сортове, които са устойчиви на абиотичен стрес. Постигнахме много добри резултати, като още през 2007 година регистрирахме първия сорт сухоустойчив ечемик – Орфей. По-късно се появи и сорт Одисей –  устойчив към суша и зимни повреди, което го правият уникален и пригоден за по-тежки климатични ситуации. Препоръчвам на производителите да търсят такива сортове, които са устойчиви. През тази трудна година те показаха много добри резултати, посочи още проф. Вълчева.
От създаването си през 1925 г. досега в Института по земеделие в Карнобат са създадени над 50 сорта ечемик, един пшеница и три зимен овес. През 21 век,  голяма част от тях са отпаднали, но десетина продължават да бъдат в сортоподдържане и семепроизводство и се предлагат на стопаните.

Седем сорта на института са признати и вписани в сортовата листа на Република Турция. Зърнопроизводителите от южната ни съседка проявяват огромен интерес към работата на българските селекционери през  последните години, като причината за това е, че нашите сортове са пригодни за техните условия на отглеждане и дават много добри резултати. Сред търсените сортовете ечемик са Емон, Кубер, Одисей, както и пшеница Миряна, подчерта проф. Дарина Вълчева. 

Институтът по земеделие в Карнобат разполага с лабораторен комплекс, който обединява няколко лаборатории, посочи пред МГ „Добруджа” ръководителят на комплекса доц. Боряна Георгиева. Комплексът подпомага научно-изследователската дейност. Освен пробите, които се извършват по научните задачи, в лабораторния комплекс се правят и много анализи на частни стопани и земеделски кооперации. Те се интересуват  основно от посевните качества на семената, почвения състав и някои биохимични показатели, като глутен и протеина в пшеницата, обясни доц. Боряна Георгиева.

Лабораторният комплекс на Института по земеделие в Карнобат включва:
Лаборатория по Биохимия – изследват се зърнени проби на ечемик, овес, пшеница, определя се съдържанието на протеин, скорбяла, нишесте, влакнини и други показатели.
Агрохимичана лаборатория – правят се почвени проби, като се определя съдържанието на азот, фосфор, калии, хумус, киселинността на почвата.
Пивоварно-технологична лаборатория – анализират се показателите, свързани с ечемика като суровина за пивопроизводството.
Лаборатория по растителна защита – работи се по разработване на различни възможности за ограничаване на пораженията от икономически важни болести и неприятели.
Лаборатория по физиология на растенията – определя се биологичната сухоустойчивост и студоустойчивост на различни линии ечемик и овес.
Биотехнологична лаборатория – прилагат се методи за тъканно култивиране, които ускоряват селекционния процес и създават допълнително генетично разнообразие.
Мирослав Балчев
Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
С какви екстри разполагат някои видове мини камери?
С какви екстри разполагат някои видове мини камери?
Качествените съставки в оригиналните парфюми на Bvlgari са онова, което ги прави изключителни
Качествените съставки в оригиналните парфюми на Bvlgari са онова, което ги прави изключителни
Семействата съзнателно избират кухни по поръчка като опция за своя дом
Семействата съзнателно избират кухни по поръчка като опция за своя дом
Пелети от тютюневи стъбла създадоха българските учени (ВИДЕО)
Пелети от тютюневи стъбла създадоха българските учени (ВИДЕО)Яндекс.Метрика