Начало >Добруджа >Общество

Проф.Енчо Калчев: Щастието ми дойде с тази велика професия - лекар (ВИДЕО)

02.12.2020 г. 16:06:24 ч.
/
Проф.Енчо Калчев: Щастието ми дойде с тази велика професия - лекар (ВИДЕО)
Проф. Д-р Енчо Калчев, който е  един от най-авторитетните хирурзи, продължава да работи на своите 83 години. „Ръката ми не трепва“, често казва медикът, въпреки че следващата година ще събере 60-годишен стаж в медицината. Проф. Калчев има две специалности - хирургия и  анестезиология и реанимация. На този етап той работи в екипа на МБАЛ-Балчик. Плановите операции сега са забранени и хирургът си почива в дома си в село Църква.

„Работата е здравословен момент в живота на един човек“, казва хирургът. Коронавирусът е единствената причина да спра да работя в моя дълъг живот, добавя медикът. По думите му, това е най-мощният вирус, който се e появявал. Дори Америка се огъна пред този невидим враг, а бушуващото море,  каквото е медицината, се превърна в огромен световен океан. По думите му, това е най-лошото, което се е случвало в света след Втората световна война.

“Ние нямаме лечение срещу този вирус. Антибиотик се дава заради вторичната бактериална инвазия, която се повлиява от антибиотици. Коварна работа е, понякога се влошават много бързо пациентите“, посочва проф. Калчев. Той е категоричен, че ще се ваксинира, когато дойде ваксината и че само науката е тази, която ще реши проблема.

За изтичането на кадрите  и хората на вън професорът отново изтъква, че България, колкото и да е бедна, субсидира богатата Германия с медици. Там са двете му дъщери практикуващи специалисти офталмолог и акушер-гинеколог. Медицина завърши и внукът, носещ неговото име. Проф. Калчев дава пример с една от дъщерите, си която тръгва от България с фиш от 450 лева заплата, а в Германия и предлагат 5 000 евро.  Осакати се начинът на вземане на специалност и това е втората причина, поради която губим лекари, посочва  хирургът.

„За предпазването и мерките от първата вълна на КОВИД-19, давам  отличен (6) на българския народ и на управляващите една петица. Тогава моят внук Енчо, който има и немски корени каза, че е горд да е българин.Сега обаче никак не се справяме, как може да се пропусне толкова време, месеците до втората вълна да не се подготвим. Нещо практично беше във всяка област да има по една ковид-болница“, гневи се медикът.

По повод кончината на проф. Александър Чирков, с когото се познаваха добре, проф.Калчев казва: “Загубихме голям лекар и голям човек. Той е интересна личност , философ. Показа как трябва да се отнасяме помежду си, ние лекарите, при него нямаше завист“, припомня медикът.
През 1993г.  проф.Калчев е втори след София  с въвеждане на  ендоскопските операции в България при камъни на жлъчния мехур, а в 1997г. пръв извършва безкръвна операция за миома на матката с поливалентен екип.

Добричката болница навърши тази година 154 години от своето създаване. Един от хората, които са оглавявали лечебното заведение в най-силните и години е точно  проф. Енчо Калчев. Той започва работа в болницата през 1961 година, като 20 години е бил неин директор.  За него много важно  е директорът на болницата да не е само чиновник.

Проф.Калчев с умиление си спомни днес за случай, в който един човек наскоро му подарил шоколад. Затова, защото някога при земетресение го оперирал. Порасналото момче още е благодарно на своя лечител. „Това е голямо удовлетворение, материалното е важно, но не е всичко на този свят“, заключва професорът.
Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Прогноза за времето в понеделник
Прогноза за времето в понеделник
Вестник „ГЛАС“: Ще сложи ли имунизацията край на пандемията
Вестник „ГЛАС“: Ще сложи ли имунизацията край на пандемията
Днес е Антоновден
Днес е Антоновден
10 нови случая на коронавирус в област Добрич
10 нови случая на коронавирус в област ДобричЯндекс.Метрика