Проф. Иван Киряков: Годината е много добра за изводи (ВИДЕО)

29.07.2020 г. 14:53:58 ч.
/
Проф. Иван Киряков: Годината е много добра за изводи (ВИДЕО)
Годината е много добра за изводи, които земеделските стопани да си направят, заяви днес след откриването на 28-ото международно изложение „Селското стопанство и всичко за него” проф. Иван Киряков – завеждащ отдел в Добруджански земеделски институт. Въпреки неблагоприятните метеорологични условия, резултатите, получени на полетата на ДЗИ са „объркващо добри”, посочи селекционерът. Добивите от пшеница не падат под 300 кг. от декар, а има сортове, които са стигнали до 700-800 кг.
 
Проф. Киряков, от името на Земеделския институ, даде три препоръки към стопаните. Първата е, че трябва, при определяне на сортовата си структура, да разпределят риска. Добре е, освен на високопродуктивни сортове, да залагат и на българската селекция, защото тя има нужната студоустойчивост и сухоустойчивост и резултатите от тази година го показват.
Втората препоръка гласи, че технологиите трябва да бъдат пригодени не към отглеждане на пшеница, а към отглеждане на сорта. „Всеки сорт си има особености – нашите имат една технология на отглеждане, западните – друга. Става въпрос да се преценява каква сеитбена норма да използват земеделците и преди всичко да внимават при торенето и подхранването през пролетта“, каза Киряков и посъветва земеделците да не торят според календара, а според запасите на влага в почвата.
Третата препоръка е да се ползват публикуваните от БАБХ прагове на икономическа вредност, които могат да снижат значително себестойността на продукцията.
 
На изложението Добруджанският земеделски институт предлага сортове зърнено-житни култури – обикновена зимна пшеница, мека пшеница, тритикале и ечемик. Това са 10 сорта обикновена пшеница, 3 сорта твърда пшеница, 5 сорта тритикале и 2 сорта ечемик.
Засилен е интересът към сортовете Енола и Косара. Добри резултати има от Жана и Фани – нови сортове, които тепърва ще излизат на полето.
Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Доц. д-р Румен Калев: Българските сортове са по-пригодени за нашите климатични условия (ВИДЕО)
Доц. д-р Румен Калев: Българските сортове са по-пригодени за нашите климатични условия (ВИДЕО)
Доц. Дина Атанасова: При биологично земеделие добивите остават сравнително постоянни (ВИДЕО)
Доц. Дина Атанасова: При биологично земеделие добивите остават сравнително постоянни (ВИДЕО)
Проф. Дарина Вълчева: Българските сортове ечемик „Орфей” и „Одисей”  устояха на сушата (ВИДЕО)
Проф. Дарина Вълчева: Българските сортове ечемик „Орфей” и „Одисей” устояха на сушата (ВИДЕО)
Директорът на Институт „Марица”: Биопродуктите не могат да заменят конвенционалното производство (ВИДЕО)
Директорът на Институт „Марица”: Биопродуктите не могат да заменят конвенционалното производство (ВИДЕО)Яндекс.Метрика