Проф. Велислав Минеков е новият ректор на НХА

14.12.2019 г. 14:52:43 ч.
/
Проф. Велислав Минеков е новият ректор на НХА
Скулпторът Велислав Минеков е новият ректор на Националната художествена академия. Решението е било взето, след като предшественикът му проф. Николай Драчев подаде оставка, предаде репортер на БГНЕС. Причината за нея - протест и липса на пари за заплати, каквито близо 200 преподаватели и служители на Академията не са получавали от 2 месеца.

Проф. Драчев твърдеше, че причината е в малкия бюджет на учебното заведение и многото разходи.

Просветният министър Красимир Вълчев отговори, че парите за заплати са отишли за ремонти и че министерството не може да отпусне още средства.

Минеков благодари в профила си във Facebook за гласуваното му доверие. Не без ирония заяви, че "би било чудесно да управляваш фалирало предприятие". По думите обаче отговорност за състоянието на Академията носи Министерството на образованието.

"Благодаря на всички колеги и студенти, които предложиха и гласуваха кандидатурата ми за ректор на Академията. Би било чудесно да управляваш фалирало предприятие. Настоящият банкрут и мизерия дължим единствено на Министерство на образованието и тенденциозното поведение на неговия министър. Жалко е, когато има колеги, готови да подарят нашата автономия срещу обещания за мизерна власт и гаранция за добро самочувствие", пише още новият ректор в социалната мрежа.

"Училище със 123 годишна история няма да бъде преклонено или унищожено по прищявка на неграмотни и недостойни "политкоректни" политически слугини. Ще преживеем и този мрак. "Естетите" и "творците" на малокултурието ще бъдат презрени и забравени. В името на нашите студенти, наследство, настояще и бъдеще", пише още професор Минеков.

От пресцентъра на Академията съобщиха, че е сформирана комисия от членове на Академическия съвет, която ще проведе разговори с министъра на образованието и науката Красимир Вълчев за решаване на проблемите.
Снимка:БГНЕС
Източник:БГНЕС

Коментирайте
Подобни новини
ВКС потвърди отказа за регистрация на "Няма такава държава"
ВКС потвърди отказа за регистрация на "Няма такава държава"
БАБХ установи три пратки с птиче месо от Полша за България, замърсено със салмонела
БАБХ установи три пратки с птиче месо от Полша за България, замърсено със салмонела
Обявиха грипна епидемия в Дупница и Сапарева баня
Обявиха грипна епидемия в Дупница и Сапарева баня
Ресторантьори и хотелиери започват протест
Ресторантьори и хотелиери започват протестЯндекс.Метрика