Начало >Добруджа >Култура

Проф. Венцислав Димов представи в Добрич първите звукозаписи на фолклор от Добруджа (ВИДЕО)

02.10.2020 г. 17:36:38 ч.
/
Проф. Венцислав Димов представи в Добрич първите звукозаписи на фолклор от Добруджа (ВИДЕО)
Първите звукозаписи на музикален фолклор от Добруджа, правени на терен от Райна Кацарова през август 1939 година, имаха възможност да видят и чуят участниците в научната конференция, посветена на 80 години от Крайовския договор и възвръщането на Южна Добруджа към пределите на България, която се проведе на 30 септември в Добрич.
Проф. д.н. Венцислав Димов от Софийския университет представи в своя мултимедиен доклад автентични най-ранни записи на добруджански гласове от архива на Института за изследвания на изкуствата.

Освен че прави първите звукозаписи на терен, Райна Кацарова вписва и съпътстваща информация в тетрадки, формат 200 на 300 милиметра, с твърда корица, които включват данни за плочата, изпълнителя, репертоара, ситуацията на записване, дата и час, първи стих, при какви случаи се пее, възраст на изпълнителя, с какво се занимава, грамотен ли е, напускал ли е селото, къде е ходил, от кого знае песента и т.н.
„Тези звукозаписи, заедно със съпътстващата ги информация в теренните тетрадки на Кацарова, представляват автентична звукова картина на живата българска традиция в Южна Добруджа, на добруджанската тема в песните от селищата в Североизточна България, в годините на Румънското господство, където има преселени добруджанци, на музикалните традиции на преселените от Северна Добруджа българи след 1940 година, както и отношението на българската наука към Добруджа и фолклора на Добруджа”, подчерта проф. Димов.

Участниците в конференцията се докоснаха за първи път до живите гласове, уловени преди 80 години от Райна Кацарова. Тя прави записите с апарат „Престо Ню Йорк”, на грамофонни плочи за моментални записи. Апаратът е собственост на американката Естер Джонсън. Първите записи на музикален фолклор в Добруджа Кацарова прави през август 1939 година на селскостопанския събор във Варна. Първите срещи на Кацарова с добруджанския фолклор са на събора година по-рано, като няма звукозапис, но се знае, че първа награда печели гайдарят Марин Костов, роден в Добрич и живущ във Варна.
В първите звукозаписи на събора през 1939 година като музиканти участват Миньо Василев, Марин Георгиев, Петко Дечков, Марин Костов. Кацарова ги описва освен със свирните им – добруджанско хоро, добруджанска ръченица, но и дава информация за инструментите им. Пише, че гайдите са изработени от шуменския майстор Дядо Иван и неговите наследници.

Самата Райна Кацарова споделя, че е записала общо 252 мелодии от добруджанци, 74 песни от таврийци, 15 хора, детски игри и залъгалки.

Участниците и гостите на конференцията чуха най-ранния запис на песента „Добруджанската”, някъде популярна и като „Я надуй, дядо, гайдата, засвири жалната добруджанската”, изпълнена от 16-годишната тогава Данка Христова от село Абланово, Русенско. „Тази песен се е пеела още през 20-те години и певицата или е от семейство на преселени добруджанци, или живее в близост до преселени добруджанци”, смята проф. Димов.

Проф. Венцислав Димов върна конференцията, като с машина на времето, през 1940 година. Той е успял да открие сред записите Марин Токушев – един от солистите на силистренския хор „Седянка”. При влизането на българската армия под триумфалната арка Токушев пее емблематичната песен „Любил се Стоян с Руска”, която е излъчвана на живо от радио „София”, докато говорителят Петър Витанов съобщава: „Плаче Добруджа, плаче Силистра, плаче цяла България – Добруджа е наша!”.  

Интерес предизвика автентичният глас на свещеник Павел Атанасов – изключително колоритна личност, артистичен, оригинален, основоположник на краезнанието в Добруджа. Звуча песен на дядо Павел – „Момкова жалба”, съчинена от него в чест на бежанците добруджанци.

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Трима именити музиканти във втория концерт от Седмица на камерната музика „Константин Илиев“
Трима именити музиканти във втория концерт от Седмица на камерната музика „Константин Илиев“
Представят в Добрич творчеството на Георги Заркин – антикомунист, убит от ДС в затвора
Представят в Добрич творчеството на Георги Заркин – антикомунист, убит от ДС в затвора
Образователен концерт на ПФА „Добруджа“ с деца от ДГ № 27 „Славейче“ (СНИМКИ)
Образователен концерт на ПФА „Добруджа“ с деца от ДГ № 27 „Славейче“ (СНИМКИ)
Група „Тоталштета” с първи клип на своя песен (ВИДЕО)
Група „Тоталштета” с първи клип на своя песен (ВИДЕО)



Яндекс.Метрика