Проф. Здравко Каменов: В България има епидемия от затлъстяване

09.10.2019 г. 14:41:41 ч.
/
Проф. Здравко Каменов: В България има епидемия от затлъстяване
Още в утробата бебето се програмира дали да расте като човек с нормално или с наднормено тегло, обясни проф. Здравко Каменов – началник на Клиниката по ендокринология и болести на обмяната в УСБАЛ „Александровска“, предаде репортер на БГНЕС. Световният ден за борба със затлъстяването се отбелязва  традиционно на 11 октомври.
„Човешките тела са създадени в друг свят на много по-висока физическа активност и са програмирани да съхраняват тази натрупана енергия по някакъв начин. От създаването ни досега много се промени ситуацията около нас, а не толкова вътре в самите нас, защото нашият генетичен материал на практика си е същият. Когато енергията не се оползотворява, се складира в човешкото тяло под формата на мастна тъкан. Само че условията вече са различни и сега се характеризират с огромен излишък от нездравословна храна и с липса на физическа активност. Този дисбаланс води до натрупване на мастна тъкан. За това допринася и стресът, и като цяло нездравословният начин на живот“, разказва проф. Каменов.  
При хората с втора, трета и по-високи степени на затлъстяване, наднорменото тегло води до много здравословни проблеми, обясни проф. Каменов и допълни, че проблеми с теглото имат хора от всякакви възрасти и всички континенти по света.
Най-много затлъстели хора има в държави като Мексико, Австралия, САЩ, Канада, и по-малко в Азия.
„В последните години във всички европейски държави има повишаване на честотата на затлъстяване, като най-високи са процентите на заболявания вследствие на наднормено тегло в Германия, Финландия, Обединеното кралство и Унгария, а най-ниски са в Норвегия, Италия и Швейцария.

Проблемът е, че имаме сериозно покачване на затлъстяването в ранната детска възраст“, съобщи проф. Каменов. Затлъстяването на децата е най-сериозният проблем, защото тлъстите деца стават затлъстели възрастни. Отново Финландия е в челните места на брой деца с наднормено тегло, след това се нареждат предимно момчетата от Франция и САЩ. При всички случаи на затлъстяване има тенденция към нарастване на честотата на затлъстяването.

Според данните на Световната банка за затлъстяването в България, - от 1975 г. насам се забелязва траен ръст на затлъстяването предимно при жените.
В момента със затлъстяване живеят около 24% от жените, а над 54% са с наднормено тегло, а при мъжете със затлъстяване са над 25%, като трайно с наднормено тегло са близо 70% от българските мъже.
В развитите страни около една трета от населението е с наднормено тегло и индекс на телесната маса с показател от 25 до 30, а между 30 и 35 се отбелязва първа степен на затлъстяване.
Източник:БГНЕС

Коментирайте
Подобни новини
10 души са обвиняеми за престъпната група за внос на отпадъци
10 души са обвиняеми за престъпната група за внос на отпадъци
Тръгват санаториумите с пари от НОИ
Тръгват санаториумите с пари от НОИ
Ананиев издаде заповед: Разрешава се провеждането на конгреси и семинари
Ананиев издаде заповед: Разрешава се провеждането на конгреси и семинари
Юли ще бъде май! Абитуриентите с уникални балове през лятото
Юли ще бъде май! Абитуриентите с уникални балове през лятотоЯндекс.Метрика