Проф. Здравко Каменов: В България има епидемия от затлъстяване

09.10.2019 г. 14:41:41 ч.
/
Проф. Здравко Каменов: В България има епидемия от затлъстяване
Още в утробата бебето се програмира дали да расте като човек с нормално или с наднормено тегло, обясни проф. Здравко Каменов – началник на Клиниката по ендокринология и болести на обмяната в УСБАЛ „Александровска“, предаде репортер на БГНЕС. Световният ден за борба със затлъстяването се отбелязва  традиционно на 11 октомври.
„Човешките тела са създадени в друг свят на много по-висока физическа активност и са програмирани да съхраняват тази натрупана енергия по някакъв начин. От създаването ни досега много се промени ситуацията около нас, а не толкова вътре в самите нас, защото нашият генетичен материал на практика си е същият. Когато енергията не се оползотворява, се складира в човешкото тяло под формата на мастна тъкан. Само че условията вече са различни и сега се характеризират с огромен излишък от нездравословна храна и с липса на физическа активност. Този дисбаланс води до натрупване на мастна тъкан. За това допринася и стресът, и като цяло нездравословният начин на живот“, разказва проф. Каменов.  
При хората с втора, трета и по-високи степени на затлъстяване, наднорменото тегло води до много здравословни проблеми, обясни проф. Каменов и допълни, че проблеми с теглото имат хора от всякакви възрасти и всички континенти по света.
Най-много затлъстели хора има в държави като Мексико, Австралия, САЩ, Канада, и по-малко в Азия.
„В последните години във всички европейски държави има повишаване на честотата на затлъстяване, като най-високи са процентите на заболявания вследствие на наднормено тегло в Германия, Финландия, Обединеното кралство и Унгария, а най-ниски са в Норвегия, Италия и Швейцария.

Проблемът е, че имаме сериозно покачване на затлъстяването в ранната детска възраст“, съобщи проф. Каменов. Затлъстяването на децата е най-сериозният проблем, защото тлъстите деца стават затлъстели възрастни. Отново Финландия е в челните места на брой деца с наднормено тегло, след това се нареждат предимно момчетата от Франция и САЩ. При всички случаи на затлъстяване има тенденция към нарастване на честотата на затлъстяването.

Според данните на Световната банка за затлъстяването в България, - от 1975 г. насам се забелязва траен ръст на затлъстяването предимно при жените.
В момента със затлъстяване живеят около 24% от жените, а над 54% са с наднормено тегло, а при мъжете със затлъстяване са над 25%, като трайно с наднормено тегло са близо 70% от българските мъже.
В развитите страни около една трета от населението е с наднормено тегло и индекс на телесната маса с показател от 25 до 30, а между 30 и 35 се отбелязва първа степен на затлъстяване.
Източник:БГНЕС

Коментирайте
Подобни новини
Хероин за над 3,6 млн. лева задържаха на Дунав мост
Хероин за над 3,6 млн. лева задържаха на Дунав мост
Синдикатите готвят протест в края на месеца заради болничните
Синдикатите готвят протест в края на месеца заради болничните
Перник на воден режим от днес, жители готвят протест
Перник на воден режим от днес, жители готвят протест
Пореден протест на собственици на малки бензиностанции
Пореден протест на собственици на малки бензиностанцииЯндекс.Метрика